Vir HIV funguje jako zabiják imunitního systému

Washington - Syndrom získaného selhání imunity neboli AIDS poprvé popsal americký lékař Michael Gottlieb. Článek o dosud neznámém smrtelném onemocnění, které se projevilo vzácnou formou zápalu plic u pěti amerických homosexuálů, vyšel v časopise, který vydávalo Středisko pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v Atlantě. Tehdy si experti poprvé začali uvědomovat nebezpečí této nemoci. Od té doby už na AIDS, který způsobuje vir HIV, zemřelo na 30 milionů lidí. V současné době je na světě více než třiatřicet milionů lidí nakažených virem HIV, z toho 2,5 milionu dětí do 15 let. Onemocnění nejvíce doléhá na subsaharskou Afriku, v Česku bylo ke konci loňského roku evidováno 1 493 HIV pozitivních.

AIDS neboli Acquired Immune Deficiency Syndrome se projevuje příznaky, které vedou ke snížení a následné úplné ztrátě obranyschopnosti organismu. Tím se stává lidské tělo náchylné k řadě dalších infekčních onemocnění. Původcem je vir HIV, který v organismu napadá určitou skupinu bílých krvinek, ve kterých se množí a následně je zabíjí. Tím snižuje zmíněnou obranyschopnost, která vede k selhávání imunity a následnému rozvoji onemocnění AIDS.

Zpěvák Freddy Mercury zákeřnému onemocnění podlehl

Reportáž Jakuba Nettla (zdroj: ČT24)

V roce 1985 zemřela na AIDS ve Spojených státech první celebrita, herec Rock Hudson, později nemoci podlehl například zpěvák Freddy Mercury, slovenský krasobruslař Ondrej Nepela či ruský tanečník Rudolf Nurejev. O rok později byl v USA objeven první lék proti AIDS - azidothymidin, který zpomaloval postup viru. V roce 1987 zemřel v Československu na toto onemocnění první člověk. Světová zdravotnická organizace vyhlásila první prosinec za Světový den boje proti AIDS a také rozhodla o vytvoření Programu OSN pro boj proti viru HIV a nemoci AIDS (UNAIDS). Tím se odstartovala i nová kombinovaná terapie, takzvaná tri-terapie, která zpomaluje množení viru HIV v těle.

Viread - lék na AIDS, se kterým přišel Antonín Holý

V roce 1999 označil Mezinárodní tým vědců jako původce AIDS jednoho z druhů šimpanzů v západní Africe. Ten je nositelem viru po tisíciletí, aniž se kdy nakazil chorobou AIDS. Rok 2001 byl ve výzkumu onemocnění AIDS přelomovým, na trh byl totiž uveden lék Viread, který snižuje hladinu HIV až o 20 procent. Na jeho vývoji se podíleli čeští vědci z týmu Antonína Holého z Akademie věd. V roce 2008 získali Francouzi Françoise Barréová-Sinoussiová a Luc Montagnier Nobelovu cenu za lékařství a fyziologii. Podařilo se jim izolovat virus způsobující AIDS.

Současná lékařská věda nedokáže AIDS vyléčit, dokáže ale oddálit jeho propuknutí a zpomalit jeho průběh či přenos na další lidi. K přenosu viru HIV dochází třemi základními cestami. Jedná se o přenos krevní cestou, nechráněným pohlavním stykem a z matky na plod. V prvním případě může být vir předán při krevní transfúzi, kdy je postiženému darována infikovaná krev, druhou variantou je pak použití infikovaných injekčních stříkaček, například při aplikaci drog. Nechráněný pohlavní styk je další možností přenosu viru, a to jak při koitální, anální nebo orální formě. Dostatečnou ochranu, i když ne stoprocentní, poskytuje kondom. K přenosu viru HIV z matky na plod může dojít kdykoliv během těhotenství, porodu nebo následné péče – kojení.

Jedinou cestou, jak ověřit možnost přítomnosti viru v těle, je laboratorní vyšetření, protože v první fázi onemocnění postižený nevykazuje žádné vnější známky přítomnosti viru. Test informuje, zda byl člověk infikován virem HIV. Úplné vyléčení nemoci zatím není možné, může se pouze zpomalit šíření viru HIV v těle pacienta a maximálně oddálit zhroucení imunitního systému.