Tým potápěčů se pokusí najít bin Ládinovo tělo

Los Angeles – Do pátrání po Usámovi bin Ládinovi se chce pustit Bill Warren z kalifornského San Diega. Připravuje údajně expedici do Arabského moře, při níž se pokusí pomocí sonaru najít Usámovo tělo, které sem americké komando svrhlo poté, co nejhledanějšího muže světa zabilo v Pákistánu. Warren je profesionální potápěč a hledač podmořských pokladů. Doufá, že se mu podaří najít cokoli, co dokáže, že je bin Ládin opravdu mrtev. Pákistán mezitím zatkl pět informátorů americké tajné služby, kteří pomohli vůdce al-Káidy dopadnout.

„Myslím to vážně, nedělám si legraci. Mou hlavní motivací je pokus zjistit, zda prezident mé země mluvil pravdu, zda je bin Ládin opravdu mrtev a jeho tělo na dně Arabského moře,“ sdělil 59letý Warren. Ve své kariéře už nalezl přes 150 vraků a předmětů za miliony, má za sebou 35 let výprav k potopeným lodím. Pro financování té za bin Ládinem už získal tři investory. Odhaduje, že pátrání bude stát 400 tisíc dolarů (6,7 milionu korun).

Warren chce se svým týmem, v němž jsou také kameramani, vyrazit za měsíc a výprava začne od indických břehů. Jeho loď za sebou potáhne sonar, který bude schopen najít i malé objekty v hloubce až 3 000 metrů. Pátrat se bude osm týdnů. Podaří-li se ostatky najít, chce Warren tělo vyfotografovat a odebrat z něj vzorky DNA.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Výprava podle něj v každém případě přinese „úžasný dokumentační materiál“, který chce potápěč nabídnout televizním producentům. „Nevíme, co uděláme s tělem,“ sdělil a přiznal, že ví, že jde o „velmi citlivou záležitost“. V USA se o plánu hodně hovoří a Warren očekává, že se brzo ozve také Bílý dům. „Myslím, že mne prezident Barack Obama nebo někdo z jeho lidí ve Washingtonu požádají, abych po bin Ládinovi nepátral,“ sdělil.

Bill Warren, hledač pokladů:

„Tělo Usámy ryby sežrat nemohly. Dali ho totiž do vojenského pytle.“

V Pákistánu zatkli osoby, které informovaly o bin Ládinově pobytu

Američané vyslali do pákistánského Abbottábádu speciální komando, které 2. května bin Ládina našlo a zabilo v rezidenci, v níž terorista žil zřejmě několik let. Bin Ládin byl údajně střelen i do hlavy a byl znetvořen, takže nebyly zveřejněny ani jeho posmrtné fotografie. Američané se chtěli vyhnout tomu, aby se z jeho hrobu stalo poutní místo příznivců teroristické al-Káidy, a rozhodli se svrhnout tělo do moře z letadlové lodi.

Pákistánská rozvědka zatkla majitele domu, který si najala americká CIA, aby z něj sledovala komplex, v němž se Usáma ukrýval. Podle listu New York Times bylo navíc zatčeno pět pákistánských informátorů, kteří poskytli CIA údaje pro uskutečnění úspěšné operace amerického komanda. Pákistánská výzvědná služba ISI se odmítla k záležitosti vyjádřit, armádní mluvčí nicméně popřel, že by mezi zatčenými byl major pákistánské armády. „Místo pochytání těch, kteří bin Ládina v pohodlném životě roky podporovali, zatkly pákistánské úřady ty, kteří pomáhali při zabití nejhledanějšího muže planety,“ konstatoval New York Times.

Mezi zatčenými informátory je podle listu také major pákistánské armády, který zaznamenával poznávací značky automobilů, jež vjížděly do bin Ládinova komplexu během několika týdnů před akcí. Podle amerických činitelů ředitel CIA Leon Panetta záležitost předložil na jednáních s pákistánskými vojenskými a výzvědnými činiteli minulý týden v Islámábádu.

Média v tom vidí další důkaz rozvratu v pákistánsko-amerických vztazích, které jsou klíčové pro válku v Afghánistánu. Podepsalo se to i na výcviku pákistánských polovojenských jednotek – byl zrušený a posledních 120 amerických poradců ze země odjelo. Na oplátku Washington neví, jestli každoroční dvoumiliardovou pomoc Pákistánu schválí v plné výši.