Pořádná stávka? Češi se mohou od Evropy učit

Paříž/Řím – Čeští odboráři ohlásili dopravní stávku, která měla paralyzovat život v celé zemi. Ucpaná centra měst a blokády hlavních dopravních tepen se nakonec nekonaly. Ve srovnání se zahraničními dopravními stávkami se tak mají čeští odboráři ještě co učit.

Přes tři týdny demonstrovali nespokojení Španělé na madridském náměstí Puerta del Sol. Na 25 dní tu vyrostlo stanové městečko. Jen co tento protest skončil, čelili španělští politici dalšímu – v Barceloně. Ani tam se občanům nelíbily chystané škrty ve zdravotnictví, školství a vysoká nezaměstnanost zejména mezi mladými. „Je pro nás důležité tu být a dát najevo, že jsme proti škrtům, protože šetřit v sociální sféře a vymlouvat se na krizi, to je prostě jedna velká fraška,“ řekla jedna z protestujících.

Poslanci se do katalánského parlamentu museli prodírat rozlíceným davem. Ostatní se na zasedání raději nechali dopravit vrtulníkem. „Je nepřípustné, aby nám v zemi, jako je ta naše, bránili v práci a museli jsme se prodírat do parlamentu za pohrůžek násilím,“ zlobil se prezident katalánské vlády Artur Mas.

Poprask způsobila v prosinci 2001 stávka zaměstnanců dopravního sektoru v Itálii. V celé zemi se zastavil provoz. Pracovníci dopravy protestovali proti vládnímu plánu upravit vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Další velkou stávku Italové zažili už o rok později – v červnu 2002 zasáhla vlna stávek dopraváků celou zemi. Odbory požadovaly hlavně zvýšení mezd a úpravu kolektivních smluv. Kolektivní smlouva mohla i za další stávku na Apeninském poloostrově – v prosinci 2002 se zastavila veškerá veřejná a městská hromadná doprava na 24 hodin.

Celých deset dní stávkovali v listopadu 2007 zaměstnanci francouzských železnic a pařížské městské dopravy. Příčinou byl spor o penze u dopraváků, energetiků a zaměstnanců několika dalších odvětví. Přímé ztráty odhadlo ministerstvo financí a hospodářství na 400 milionů eur (11 miliard korun) denně.

Koncem loňského roku čelila Francie sérii stávek i blokádě ropných rafinerií. V ulicích shořely stovky aut. V plamenech se ale ocitly i úřady a školy. Za své penze se koncem června chystají demonstrovat i Britové. Do stávky se podle odborářů hodlá zapojit až tři čtvrtě milionu státních zaměstnanců.

Protesty a demonstrace proti chystaným reformám nekončí ani v Řecku. Obyvatelé odmítají platit za dluhy za rozkradené hospodářství, které má podle nich na svědomí především vláda. Po prvním záchranném balíčku se v Řecku příliš nezměnilo a země dál čelí bankrotu. V souvislosti s nepokoji se hovoří i o předčasných volbách. Před těmi ale odborníci varují. Země by se podle nich mohla propadnout do ještě větších problémů. „Předčasné volby by pro Řecko znamenaly tragédii. Nejsem si jist, že by politici dokázali zformovat nový kabinet. Vláda a opozice mají naprosto rozdílné názory a jen těžko by se na něčem byly schopné shodnout,“ myslí si George Cogopulos z Helénské nadace pro evropskou a zahraniční politiku.

Velké stávky ve světových velkoměstech:

Prosinec 2005 - New York před Vánocemi zcela ochromila třídenní stávka zaměstnanců veřejné dopravy, která začala poté, co ztroskotala jednání o zvýšení mezd a o výši spoluúčasti zaměstnanců na zdravotní péči a důchodovém pojištění. Protest soud označil za protizákonný, protože podle právního řádu státu New York nesmějí zaměstnanci ve veřejných službách stávkovat. Odborový svaz zaměstnanců hromadné dopravy v New Yorku stávku ukončil pod podmínkou, že vyjednávání o nové kolektivní smlouvě budou pokračovat. U soudu ale dostal pokutu 2,5 milionu dolarů (přibližně 58 milionů korun). Stávka stála asi miliardu dolarů.

Květen 2007 - Jednodenní generální stávka, kterou svolaly hlavní řecké odborové svazy, ochromila veřejnou dopravu v Aténách a způsobila zpoždění letů. Důvodem akce odborářů a státních zaměstnanců byl sporný nákup vládního dluhopisu státním penzijním fondem. Fungovala jen lodní doprava.

Březen 2008 - Berlín zasáhla na několik dní stávka zaměstnanců veřejné dopravy za vyšší platy. Před hrozícím kolapsem veřejné dopravy město zachránilo odvolání stávky strojvůdců, díky čemuž fungovala alespoň rychlodráha S-Bahn.

Listopad 2010 - Čtyřiadvacetihodinová stávka proti plánu na rušení míst ve stanicích paralyzovala metro v Londýně. Podobné stávky se v Londýně v roce 2010 několikrát opakovaly.

  • Protesty ve Španělsku autor: Daniel Ochoa de Olza, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2633/263215.jpg
  • Stávka v italské hromadné dopravě autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/4/302/30134.jpg
  • Stávka v Itálii autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1760/175955.jpg
  • Francie stávkuje autor: Francois Mori, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2031/203082.jpg
  • Stávka ochromila řecké přístavy autor: Petros Giannakouris, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2538/253733.jpg
  • Stávka na řeckých nádražích autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2345/234451.jpg
  • Prázdné aténské nádraží autor: Thanassis Stavrakis, zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/21/2050/204917.jpg