Mladić už je v Haagu

Bělehrad – Bývalý velitel bosenskosrbské armády Ratko Mladić byl vydán do Haagu. Odpoledne odjel z komplexu bělehradského soudu a vězení v konvoji vozidel směrem na letiště. Trasa od věznice k letišti byla pro běžný provoz uzavřena. Okamžitě po příjezdu na letiště letadlo s 16 let hledaným válečným zločincem odstartovalo a krátce před 20:00 SELČ přistálo v Rotterdamu, poté ho vrtulníky převezly do věznice Scheveningen na předměstí Haagu.

Před 17:00 SELČ srbská média informovala, že policie uzavřela provoz na dálnici z Bělehradu k letišti a že z budovy soudu k letišti vyrazila kolona nejméně osmi terénních policejních vozů. Později se ukázalo, že vyrazily postupně nejméně tři, poslední po 17. hodině. Měly zmást případné Mladičovy přívržence, kteří by ho chtěli cestou osvobodit. Policisté ze speciálního komanda doprovázejícího Mladiče mají nasazeny obličejové masky a neprůstřelné vesty. Jsou vyzbrojeni automatickými puškami.

„Srbsko splnilo vydáním Mladiče haagskému tribunálu své mezinárodní a morální závazky. Prokázali jsme, že držíme slovo. Postavení Mladiče před soud je zadostiučiněním pro oběti a jejich blízké. Náš postup tak představuje čin, který přispívá k usmíření v regionu.“

Reportáž Evy Hrnčířové (zdroj: ČT24)

O Mladičově vydání dnes rozhodl soud, který zamítl jeho odvoláni proti vydání. Extradici ještě svým podpisem potvrdila srbská ministryně spravedlnosti.

Vězení nebo hotel?

Na Mladiče čeká v Haagu vězení jako ze žurnálu. Patnáct metrů čtverečních pro každého vězně, jednoduchý nábytek, televize, počítač, umyvadlo a toaleta na každé cele. Život ale ve věznici neběží jen mezi čtyřmi stěnami. Vězňům se nabízí kurzy angličtiny, práce na počítači nebo lekce umění. Den tráví společně. Vaří si, baví se nebo si mohou zanotovat. „Až do rozsudku jsou nevinní, takže mají větší práva než odsouzení,“ říká mluvčí tribunálu Nerma Jelačičová.

Své přechodné bydliště v něm má 36 obviněných, Ratko Mladić bude sedmatřicátý.

Podle některých, kteří odsud odešli jako svobodní, panuje za zdmi přátelská atmosféra. Z někdejších nepřátel na život a na smrt se stávají soupeři jen při ping pongu, squashi nebo fotbalu. Chorvati, Srbové a Bosenští muslimové tu společně slaví i náboženské svátky.

Proces až nejdřív za několik měsíců

Samotná příprava procesu ale trvá měsíce až rok. „Mladič si musí dát dohromady tým pro obhajobu. Dostat všechny materiály obžaloby a musí jim rozumět. Pak se rozhodne, kolik svědků a hodin před soudem bude třeba,“ popisuje Jelačičová.

U ICTY je Mladić obžalován z genocidy, válečných zločinů a zločinů proti lidskosti, jichž se údajně jako velitel armády bosenských Srbů dopustil za války v Bosně v období 1992 až 1995. Nejtěžší obvinění z genocidy se vztahuje na obléhání Sarajeva, které trvalo 43 měsíců, a na masakr spáchaný jeho vojáky v Srebrenici.

Srbské bezpečnostní síly zatkly Mladiče minulý týden po dlouhých 16 letech, kdy byl hledaný na útěku. Srbští nacionalisté v posledních dnech pořádali demonstrace na podporu bývalého generála, jehož považují za symbol obrany srbských zájmů.

  • Ratko Mladić míří do Haagu zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2597/259681.jpg
  • Cela v haagském vězení autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2598/259733.jpg