Syrská armáda obsadila stotisícové město Maarat Numán

Damašek - Syrští vojáci podporovaní tanky a bojovými vrtulníky dnes ráno podle svědků obsadili téměř stotisícové město Maarat Numán, které leží na severozápadě země poblíž hranic s Tureckem. Stalo se tak po několikadenním obléhání města. Tisíce Syřanů dnes už tradičně po hlavních modlitbách vyšly do ulic řady měst na protest proti režimu autoritářského prezidenta Bašára Asada, je to výraz podpory městům obsazeným armádou. Podle aktivistů vojáci zabili v různých městech nejméně 16 lidí, včetně šestnáctiletého chlapce.

Syrský aktivista Mustafá Osso informoval, že v časných ranních hodinách vstoupil do Maarat Numánu velký počet vojáků doprovázený tanky a obrněnými vozidly. Umar Idilbi, příslušník skupiny dokumentující syrské protivládní protesty, v rozhovoru s AP prohlásil, že armáda má město plně pod kontrolou.

V posledních dnech tisíce obyvatel historického města Maarat Numán, které leží v severozápadní provincii Idlib na dálnici spojující syrskou metropoli Damašek s největším městem země Halabem, z lokality uprchly.

Podle zpravodajského serveru BBC News syrští vojáci jsou již přítomni také ve městě Chán Šajchún, nacházejícím se dále na jih. Cílem zásahů je podle armády zabránit „ozbrojeným teroristickým organizacím“ odříznout dálnici. Zatím není jasné, zda si operace vyžádaly nějaké mrtvé či zraněné.

Akce v Maarat Numánu a Chán Šajchúnu jsou pokračováním ofenzivy syrské armády proti opozici. V neděli syrské bezpečnostní složky dobyly zpět město Džisr aš-Šughúr, které tři měsíce ovládali protivládní demonstranti a které bylo jejich hlavní baštou. Chán Šajchún je situován asi 40 kilometrů jihovýchodně od Džisr aš-Šughúru.

Syrský režim pod tlakem

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová dnes na tiskové konferenci v Berlíně zopakovali společné „volání po tvrdších sankcích vůči syrským úřadům, které provádějí netolerovatelné a neakceptovatelné akce a represe proti obyvatelstvu“. Syrský režim je pod tlakem. Nečekaný odchod proto ohlásil magnát a prezidentův bratranec Ramí Machlúf, považovaný za symbol korupce. Státní televize tvrdí, že své zisky rozdá na charitu.

Zákroky vlády proti opozici usilující o odstranění Asadova režimu si v uplynulých třech měsících vyžádaly podle OSN již na 1 100 obětí, dalších 10 000 lidí bylo údajně zadrženo. Boje na severu vyhánějí obyvatele Sýrie do sousedního Turecka. Nejnovější statistika hovoří již o 9 700 syrských běžencích, z nichž více než tisícovka přišla na turecké území v uplynulých 24 hodinách. Turecké úřady prý připravují zásilky potravin, pitné vody, léků a další humanitární pomoci také pro zhruba 10 000 běženců, kteří čekají na syrské straně hranice. Se Syřany se dnes v jednom z uprchlických táborů setkala vyslankyně dobré vůle Úřadu vysokého komisaře OSN pro uprchlíky, americká herečka Angelina Jolie.