Internet v kufru by mohl lépe pomoct organizovat revoluce

Washington - Zatímco Spojené státy děsí útoky na jejich kyberprostor, některé počítačové aktivity Washingtonu zase děsí protivníky Ameriky. Je to například tzv. internet v kufru, tedy zbraň proti režimům, které se snaží přesekat webové vazby mezi disidenty. Internet v kufru není podle listu New York Times jediným kybernetickým překvapením, které americká vláda chystá na pomoc aktivistům v boji proti represivním režimům. Zatím se ale nepotvrdilo, že se stínový internet nebo některý z příbuzných projektů dočkal nasazení v terénu.

Internet v kufru dosud stál americkou vládu 28 milionů dolarů. Jeho účel je umožnit lidem komunikaci po síti, i když si to jejich vláda zrovna nepřeje. „Dáváme dohromady zařízení, které můžete složit z běžně dostupných součástek. Lidé si díky němu můžou koordinovat protesty a šířit svoje myšlenky,“ uvedl analytik Benjamin Lennett.

Obamova vláda spustila projekt krátce poté, co v arabských zemích začala série masových protestů. Říká se jim někdy Twitterové revoluce. Internet a sociální sítě sehrály při organizaci protestů klíčovou úlohu. Právě proto nechala například vláda prezidenta Mubaraka vypnout internet v celém Egyptě. Američtí technici tvrdí, že pokud by aktivisté měli v rukou jejich kufřík, mohli by v organizování revoluce pokračovat. „Vytváří paralelní internetovou síť. Mohou s ní komunikovat všechna běžná zařízení s bezdrátovým připojením.“ míní počítačový expert Josh King.

Internet proti diktátorům (zdroj: ČT24)

To, že stínový internet obchází běžné servery, má pro aktivisty ještě jednu výhodu. Uživatelé spolu mohou komunikovat bez dohledu policie. Už se ozvaly i první země, kterým se taková představa nelíbí. „Máme své vlastní počítačové specialisty. Jestli proti nám spustí kybernetickou válku, zvítězíme my,“ reagoval íránský ministr zahraničí Ramin Mehmanparast.