Trapas na BBC: Bude pršet! Sieg heil!

Londýn - Trochu zmatení asi byli diváci skotské BBC, kteří v sobotu toužili zjistit, jaké bude počasí. Místo očekávané předpovědi na ně totiž kvůli technickým problémů vybafl hajlující nacistický pohlavár Rudolf Hess a vzápětí i jeho šéf Adolf Hitler.

Zpackaná předpověď ale nebyla jediným přehmatem. Předcházela jí totiž reportáž o 70. výročí Hessova – dodnes záhadami obestřeného – letu do Velké Británie, kterou BBC omylem ilustrovala tváří jakési starší skotské ženy. Pohotová moderátorka se omluvila a ohlásila počasí, kde blamáž pokračovala výše zmíněnými záběry na Hesse. Pak ještě technici pomotali titulek se jménem moderátorky, kterou označili za Johna McVicara – svědka Hessova záhadného letu.

Nakonec se ale vše v dobré obrátilo a televizní rosnička mohla zmateným divákům ohlásit očekávanou předpověď. Zda se na meteorologické mapy po předchozích trapasech vůbec někdo dokázal soustředit, není známo.

Hess odletěl do Británie 10. května 1941. Při tajné misi chtěl vyjednávat s politickými odpůrci premiéra Winstona Churchilla o možnosti uzavření míru mezi Berlínem a Londýnem. Podle Hessova návrhu by Londýn výměnou za udržení svého světového impéria ponechal Berlínu nadvládu v kontinentální Evropě. Oba státy by si tím navíc uvolnily ruce ke společnému budování hráze proti bolševismu, hrozícímu se rozšířit ze stalinského Ruska. Hess byl zadržen bezprostředně po svém seskoku padákem poblíž skotského Glasgowa. Po válce byl v norimberském procesu odsouzen k doživotnímu vězení. V roce 1987 spáchal v 93 letech sebevraždu ve spojenecké věznici Spandau v Berlíně.