Syřan žijící v Česku: Islám není nebezpečný

Praha - Syřan Mohammed Jobran žije v České republice již více než 30 let. Díky stipendiu tehdy odjel studovat do Brna, kde nakonec i zůstal. Dnes se sám považuje za „Čecha s kusem Syřana uvnitř“. A přesto, že ve své rodné zemi nežije, to, co se tam dnes děje, mu není lhostejné. V Sýrii vznikají lidová hnutí, která požadují demokratické změny. Syřané chtějí stabilitu, demokracii a reformy mírnou cestou. Chtějí Sýrii stabilní a sekulární, nikoliv ortodoxní. Mohammed Jobran shledává jako klíčové pro urovnání tamních poměrů vedení dialogu, najití kompromisu a systémové reformy.

Podle Jobrana islámská kultura sama o sobě není nebezpečná. Jako v každé jiné kultuře či náboženství je ale i v islámu určitá skupina fanatiků, která chce prosazovat své radikální myšlenky, což klasický muslim odmítá. „Jsem pro, aby byl jakýkoli extremismus zlikvidován,“ dodává.

Od roku 1962 trval do května letošního roku výjimečný stav, o kterém donedávna Mohammed Jobran ani nevěděl. V letech 1962-1970 Sýrie prožila několik vojenských převratů. Skoro každý půlrok vládla jiná vláda. V 70. letech se stal prezidentem Háfiz Asad a lidé byli v té době rádi, že přišel někdo, kdo udělal ze Sýrie stabilní stát. Sýrie se za jeho působení stala sekulární zemí.

Před půlnocí

Moderní syrský stát dosáhl plné nezávislosti roku 1946, jakožto parlamentní republika. Po vyhlášení nezávislosti následovalo několik vojenských převratů. V letech 1962 až 2011 platil v Sýrii výjimečný stav, který pozastavoval platnost občanských práv syrských občanů. Tento systém byl označen jako nedemokratický. V letech 1971 až 2000 byl prezidentem Sýrie Háfiz Asad, po jeho smrti se prezidentem stal jeho syn Bašár al-Asad. 26. ledna 2011 propukly protesty požadující především zrušení výjimečného stavu, obnovení občanských svobod a prezidentovu rezignaci. Krátce po zrušení platnosti výjimečného stavu byly proti demonstrantům vyslány tanky.

zdroj: wikipedia.org