V Belfastu se rozhořely pouliční bitky

Belfast - Policie v severoirském Belfastu řeší už druhou noc násilnosti. Ty jsou přitom nejhorší za poslední roky. V ulicích se střílelo a létaly zápalné lahve. Proti sobě stojí katoličtí zastánci Irska a protestantští příznivci Velké Británie, ke které Severní Irsko patří. Policii se nedaří nepokoje utišit.

Katoličtí republikáni a protestantští monarchisté už zase řeší svoje spory v ulicích Belfastu. Na obou stranách padaly výstřely, zraněných je několik, včetně postřeleného fotografa tiskové agentury PA. Hněv se brzy obrátil i proti nasazené policii.

Rozbuškou byla noc z pondělí na úterý, kdy stovky lidí házely kameny a zápalné lahve na domy v katolické čtvrti převážně protestantského východního Belfastu.

Město bylo na podobné a ještě horší střety katolíků a protestantů zvyklé. Dva směry křesťanství v Severním Irsku reprezentují dva nesmiřitelné tábory. Katolíci povětšinou podporují Irsko, protestanti Velkou Británii, které Severní Irsko patří. Tři desítky let bojů stály život 3,5 tisíce lidí. V roce 1998 se ale obě strany dohodly na rozdělení politické moci a počet násilností klesal. Teď se mnozí obávají, že tohle léto v Belfastu klid nebude.

Situace se může dál vyhrotit, až budou v červenci přívrženci oranžského řádu po 321. oslavovat výročí bitvy u Boyne, tedy vítězství protestantů nad katolíky. Sektářská nevraživost v Severním Irsku tou dobou - i po podepsání mírové dohody - pravidelně dosahuje svého vrcholu.

Útok na fotografa policie vyšetřuje jako pokus o vraždu

Policie útok na fotografa PA vyšetřuje jako pokus o vraždu. Domnívá se, že zamýšleným terčem byli ve skutečnosti muži zákona, v jejichž blízkosti se fotograf nacházel. Novináře přesto vyzvala, aby se s ohledem na své vlastní bezpečí oblasti vyhýbali.

Potyčky vypukly na hranici belfastské katolické enklávy Short Strand. Z jejich vyprovokování policie podezírá Ulsterský dobrovolnický sbor, někdejší probritskou teroristickou organizaci - přestože před čtyřmi lety oficiálně složila zbraně.

Noha postřeleného fotografa agentury PA
Zdroj: ČTK/AP/Peter Morrison