V Brazílii našli další kmen izolovaný od světa

Rio de Janeiro – Brazilská vláda potvrdila existenci dalšího dosud nekontaktovaného kmene domorodců. Žije v amazonském pralese poblíž brazilské hranice s Peru a má asi 200 členů. Podle národní nadace pro indiány (FUNAI) byl kmen identifikován pomocí letadel, nikoli osobního kontaktu. V Brazílii je podle odhadů téměř sedm desítek kmenů, které žijí mimo kontakt s ostatní civilizací.

Podle leteckých snímků žijí domorodci ve čtyřech větších obydlích zakrytých slaměnými střechami. Pěstují kukuřici, burské oříšky a banány. Hovoří pravděpodobně jazykem, který patří ke skupině panonských jazyků používaných domorodci od brazilské Amazonie po peruánskou a bolivijskou džungli.

Skupiny původního obyvatelstva na území Brazílie si zachovávají své zvyklosti i jazyk. Ty, které jsou v kontaktu s civilizací, bojovaly o své území právní cestou a domohly se ústavního uznání svého práva obývat území svých předků. Vláda jim prozatím přiznala 11 procent brazilského území a téměř 22 procent Amazonie.

Z širšího pohledu žije komunita v rezervaci Vale do Javari. Toto území na hranici s Peru má velikost Portugalska a je domovem nejméně 14 izolovaných kmenů. Brazílie dodržuje svou politiku nezasahovat do života těchto lidí a nepokouší se je kontaktovat.

„Izolované kmeny identifikujeme a chráníme. Potvrdit existenci nějakého dalšího je výsledek dvouleté metodické práce,“ sdělil koordinátor FUNAI pro Vale do Javari Fabrício Amorim. Jeho skupina ví o 14 izolovaných kmenech v údolí, ale ze satelitních snímků i z průzkumu na zemi je patrné, že na tomto rozsáhlém území žije možná dalších osm skupin, tedy nových 2 000 jedinců.

Amorim upozornil, že všechny tyto s přírodou spjaté lidi ohrožuje činnost takzvané civilizované společnosti - kácení lesů, nelegální lov a rybolov, ale také misionářské úsilí nebo pašeráctví drog.

Dosud nekontaktovaný kmen brazilských domorodců
Zdroj: ČT24