Běloruská policie znovu rozehnala opoziční protest

Minsk - Běloruská policie dnes rozehnala demonstraci, jejíž účastníci v metropoli Minsku protestovali proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka. Desítky lidí byly zadrženy. Tuto už třetí červnovou demonstraci svolala běloruská opozice prostřednictvím sociálních sítí - zhruba půl roku po násilném potlačení povolebních protestů proti Lukašenkovi a krátce poté, co minská radnice zakázala demonstrace v centru metropole. Demonstranti neměli žádné vlajky ani transparenty, neprovolávali žádná hesla. Jen tiše stáli. K internetové výzvě opozice se připojily také desítky motoristů, kteří na hlavní třídě zpomalili a troubili.

Policie dnes nejprve zablokovala přístupové cesty k Říjnovému náměstí, které je nedaleko hlavní prezidentské budovy. Když se asi tisícovka lidí shromáždila na hlavní třídě Nezávislosti, zvláštní oddíly policie začaly dav tlačit směrem k policejním autobusům.

Běloruští aktivisté a organizace hájící lidská práva tvrdí, že tajná policie KGB vyslýchala internetové uživatele, kteří na sociálních sítích vyzývali k protestům.

Jak připomněl zpravodaj ČT Miroslav Karas, běloruská opozice od začátku června využívá sociální sítě k organizaci protestů v Minsku i dalších běloruských městech. Díky Twitteru a Facebooku se šíří kritika situace vyvolané devalvací, zdražováním základního zboží, těžkými výpadky zásobování a zhoršováním životní úrovně. Lidé jsou nespokojeni, svědčí o tom i nedávný protest řidičů v Minsku, kteří zablokovali hlavní silnice. Lukašenko ale z nepříznivého hospodářského vývoje a šíření paniky obviňuje především zahraniční média a internet.

Bělorusko zažívá nejhorší finanční krizi od rozpadu Sovětského svazu v roce 1991. Od počátku roku mu výrazně klesají devizové rezervy a vláda musela kvůli tomu minulý měsíc prudce devalvovat měnu. Rusko slíbilo zemi finanční pomoc, žádá však od Minsku prodej státních průmyslových podniků a běloruské plynovodní sítě v hodnotě 7,5 miliardy dolarů.

Regionální fond pro země bývalého Sovětského svazu poskytl Bělorusku půjčku 800 milionů dolarů (13,5 miliardy Kč). Instituce vedená Ruskem tak uvolnila první část slíbeného úvěru v celkovém objemu tří miliard dolarů. Zároveň ale ruská státní elektrárenská skupina InterRAO oznámila, že zastaví Bělorusku dodávky elektřiny, protože země nesplatila dluhy za energii za březen a duben. Rusko dodává Bělorusku asi 12 procent jeho spotřeby elektrické energie.