Unie znovu zavede kontroly v rámci Schengenu

Brusel - Summit Evropské unie dnes dá zelenou rozšíření možností pro obnovení kontrol na hranicích takzvaného schengenského prostoru. Mělo by jít ale jen o výjimečné opatření pro případy, pokud by některý stát bloku nebyl schopen dostát svým povinnostem. Unijní lídři dnes také definitivně potvrdili, že se Chorvatsko stane příštím členským státem EU. Musí ještě dojít k ratifikaci přístupových smluv. Chorvatsko by mělo do unie vstoupit v polovině roku 2013.

Volný pohyb osob bez hraničních kontrol je podle unijních lídrů jednou z nejúspěšnějších věcí, které se EU podařily. V poslední době se ale pravidla příslušné schengenské smlouvy stala terčem kritiky. Důvodem je příliv uprchlíků, zejména ze severu Afriky. Vzhledem k tomu, že někde nejsou podle některých hlasů dostatečně chráněny vnější hranice bloku (konkrétně se mluvilo o Řecku), se začalo volat po úpravě pravidel.

Evropská komise v reakci na to v květnu přišla s myšlenkou na rozšíření podmínek, za nichž mohou země schengenského prostoru obnovit dočasně kontroly na svých hranicích. Změny prosazovala zejména Francie. Jde o to, za jakých podmínek bude možné obnovovat kontroly uvnitř bloku.

Unie stvrdila přijetí Chorvatska (zdroj: ČT24)

Schengenský prostor funguje tak, že když do něj někdo vstoupí, pak už mezi jednotlivými jeho státy může jezdit bez kontrol na hranicích. Schengenský prostor nyní tvoří státy unie kromě Kypru, Británie, Irska, Bulharska a Rumunska. Zároveň jsou ale součástí prostoru Island, Norsko a Švýcarsko, jež nejsou členy EU.

Možnost k obnovení kontrol na hranicích existuje už nyní, například v případě hrozby pro veřejný pořádek nebo vnitřní bezpečnost dané země. Využívají ji například země pořádající hojně navštěvované sportovní akce, jako jsou třeba světové nebo evropské fotbalové šampionáty.

Ke vstupu Chorvatska chybí jen formality

Summit schválil, že se do konce června uzavřou se Záhřebem přístupová jednání, která slaďují právo kandidátské země s unijním. Podle unie tak už nic nebrání tomu, aby se sepsala přístupová smlouva, což by mělo být dokončeno do konce letošního roku. Pak začne poslední etapa - ratifikace.

Chorvatští představitelé jsou navíc připraveni aktivně přispívat v rozhovorech o přijetí dalších balkánských států. „Našim sousedům bych chtěla vzkázat, že jsme připravení jim se vstupem do unie pomoci. Domníváme se, že toto je jediná cesta k trvalému míru, stabilitě a prosperitě našeho regionu,“ uvedla premiérka Jadranka Kosorová.

Zatím se předpokládá, že Chorvatsko do unie vstoupí od 1. července 2013, přičemž až do doby vstupu bude monitorováno, zda neustupuje od slíbených reforem. Toto datum je ale označováno jako „technické“, což znamená, že by se ještě mohlo měnit podle toho, jak se bude vyvíjet dopracovávání přístupové smlouvy a následná ratifikace.

Evropská unie
Zdroj: ČT24/vláda.cz