Bude mít Bratislava opět sochu Marie Terezie?

Bratislava - Marie Terezie byla jediná žena na českém trůnu. Korunována byla před 270 lety v Bratislavě. Významnou událost si dnes slovenské hlavní město připomnělo. A zvažuje, že jí znovu postaví sochu. Jenže nápad vyvolává kontroverze.

Marie Terezie vládla z Vídně, svou kariéru však odstartovala v Bratislavě. „Vídeň byla císařským sídelním městem, ale když byly korunovace, tak přicházeli do Bratislavy, kde byli korunováni jako uherští králové. Zde v Bratislavě bylo 18 takových korunovací,“ vysvětluje Miroslav Vetrik, ředitel sdružení Korunovační slavnosti.

Za Marie Terezie Bratislava vzkvétala, město jí za to jako projev díků dalo z mramoru vytesat sochu. Sochu panovnice ale po rozpadu monarchie měšťané s českými legionáři zbourali. Na její místo putoval lev a Štefánik. Ne ale nadlouho. Prvního odstranili fašisté, druhého komunisté. 

Dnes je na místě sochy Štúr, ale ani zakladatel slovenštiny nemá místo jisté. Pár nadšenců chce zpět královnu. Ze zachovaných fotografií zhotovili už i zmenšený model sochy. „Tato socha byla památkou na korunovace, ke kterým je třeba se hlásit, protože je to ta nejslavnější minulost Bratislavy,“ říká člen Bratislavského zkrášlovacího spolku Maroš Mačuha. 

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)

Jenže ne každý s nápadem souhlasí. Objevují se hlasy, že socha je jen kopií. Richard Gregor, historik umění, namítá: „Nejedná se o originální dílo, jedná se o kopii. Běžný člověk přece pozná rozdíl, když si koupí originál značkového trička, nebo jeho kopii.“

V případě Marie Terezie se sponzoři sochy z J & T, zdá se, spokojí s napodobeninou. Nápad se zamlouvá i městu, a tak Bratislavu zřejmě čeká další stěhování sochy.

Socha Marie Terezie
Zdroj: ČT24