Egypt dá flotile pro Gazu k dispozici přístav Aríš

Jeruzalém – Izrael a Egypt se dohodly, že umožní vyložení humanitárního nákladu z flotily pro Gazu v egyptském přístavu Aríš. Z něj pak bude náklad převezen pozemní cestou k adresátům do pásma Gazy. Izrael podle premiéra Benjamina Netanjahua v žádném případě flotile nedovolí prolomit námořní blokádu kolem pásma. Pode izraelského tisku Izraelci lodě obsadí a přitáhnou do přístavu Ašdod. Flotila vyplouvá z různých přístavů, hlavně z řeckých, na moři se spojí a koncem týdne chce doplout do Gazy. Na palubách asi desítky lodí má být podle zatím nepřesných informací 300 až 500 aktivistů z 22 zemí.

Podobná humanitární akce se konala loni a Izraelci při zásahu proti jedné z lodí zabili devět aktivistů. Podobnému incidentu se tentokrát chtějí vyhnout. Vojáci nacvičovali obsazení lodí bez střelby a v Řecku se podle listu Haarec připravují pasažéři kanadské lodi Tahrir na setkání s izraelskými vojáky.

Přednášející využívají často zkušenosti z loňska. „Na palubě budete vystaveni tvrdému zásahu izraelských vojáků. Potrvá to chvíli, ale vám to bude připadat jako několik hodin. Vojáci postupující ke kapitánově kabině vám budou šlapat i na hlavy. I když se nebudete hýbat, budou vás považovat za agresora. Velitelé budou dobře vědět, že nejste ozbrojeni, ale obyčejní vojáci mají vymyté mozky a budou mít strach,“ citoval list z jedné instrukce.

Lodě na pomoc Gaze vyplují z Kréty (zdroj: ČT24)

Nejstarší osobou na palubě bude sedmasedmdesátiletá Američanka. Devítce dalších už bylo 60, mnoho ostatních je ve věku mezi 40 a 60 lety. „Děsí mne podmínky, v jakých žijí lidé v Gaze, i to, že svět mlčí k trvající blokádě tohoto území,“ sdělila účastnice plavby Lyn Adamsonová.

Aktivisté jsou poučeni, že mohou vojákům říci, že vlečení lodě je nelegální únos, avšak nemají jim nadávat, fyzicky je napadat, pokoušet se skočit do vody, nesmí zakládat požár, používat proti vojákům hasicí přístroje a mít v ruce cokoli, co by se dalo omylem považovat za zbraň.

Izrael se prý snaží zmařit flotilu tlakem na Řecko

Americká aktivistka Ann Wrightová na tiskové konferenci řekla, že Izrael se snaží zabránit flotile vyplout „nesmírným diplomatickým tlakem“ na Řecko. Organizátoři v prohlášení řeckou vládu varovali před tím, aby se poddáním tomuto tlaku nestala „spoluviníkem nelegálních akcí Izraele“.