Bída v romských komunitách se stává evropským tématem

Bratislava - Hlavní priority unijního plánu týkajících se romských komunit je integrace, zvyšování vzdělanosti a zaměstnanosti. Zdaleka ne všechno, co úředníci v Bruselu naplánují, se ale vydaří. Z dvou set milionů eur evropských fondů určených na pomoc Romům se například Slovensku v uplynulém období podařilo získat jen zlomek, a to právě kvůli složitému a zbytnělému papírování. Slovensko tak chce jednodušší a přesněji cílené rozdělování evropských dotací na pomoc Romům. Bruselští komisaři teď hledají cestu k nápravě přímo v romských osadách.

Chudoba, katastrofální podmínky na bydlení, nízká úroveň vzdělání a vysoká nezaměstnanost. Taková je realita většiny segregovaných romských komunit na Slovensku, ale i v jiných částech střední Evropy. O svém může vyprávět i Irma Horváthová, která v jedné takovéto osadě také vyrůstala. Taková zkušenost byla jejím hnacím motorem a dnes jako sociální pracovnice pomáhá zlepšit situaci Romů žijících v osadách.

Irma Horváthová tak dochází denně do osady, kde žijí mimo jiné i její rodiče. V osadě pomáhá jak dospělým, tak i dětem, které učí, jak si poradit v různých situacích. Jednou takovou je i vysvětlování škodlivosti drog. To probíhá formou divadla s názvem Divadlo z chatrče, který vypráví příběh mladých lidí, kteří hledají únik z reality. Romové se tak kreativním způsobem vzdělávají. Nedávno si Horváthová za svou práci vysloužila cenu Gypsy Spirit.

Reportáž Ladislava Kerekeše (zdroj: ČT24)

Irma Horváthová, sociální pracovnice

„Má to smysl, třeba jim jen pomoct. S aktivitami, co tu máme, ty děti přijdou a zjistí, že je i lepší život než ten, který teď žijeme.“

Odstraňování bídy a začlenění Romů do majoritní společnosti je i jednou z priorit Bruselu. Unie na tuto politiku vyčlenila desítky milionů euro. Slovensko má ale s využíváním těchto fondů značné problémy. „Nemám poslední čísla, ale čerpání je tam minimální. Samozřejmě by byla obrovská škoda, kdybychom tyto fondy nevyužili a kdyby nám propadly,“ konstatuje místopředseda Evropské komise Maroš Šefčovič.

Podle zmocněnce slovenské vlády pro romské komunity Miroslava Polláka je celá problematika eurofondů velice komplikovaná. Nicméně Pollák tvrdí, že tyto fondy by neměly sloužit jako zlaté prasátko. Jsou vytvářeny pro pomoc, ale spoléhat se na ně nemá. „V první řadě si musí místní vlády a města pomoct samy,“ dodává Pollák. Tvrdí, že to, co Romové potřebují, je šance na vzdělání, práci a lepší život.

Irma Horváthová
Zdroj: ČT24