Mexický gang unesl desítky uprchlíků

Mexico - Ozbrojený gang unesl na jihu Mexika 80 až 100 běženců, kteří se chtěli nákladním vlakem dostat do Spojených států. Stalo se to v pátek, až teď to ale nahlásila křesťanská charita, která běžencům pomáhá. Vyhlídky pohřešovaných jsou přitom téměř nulové. Podobné únosy totiž v drtivé většině případů končí smrtí.

Uprchlíci nemají nic než tvrdě naspořených deset tisíc dolarů pro převaděče a naději, že se v Americe vytáhnou z nejhorší bídy. Běženci z chudých latinskoamerických zemí ale musí nejdřív překonat tři tisíce kilometrů mexického území - a to je tichý boj o přežití. Tito narazili hned v jihomexickém státě Oaxaca.

„Když sem vlak dorazil, nezastavil tam, kde obvykle. Posunovali s ním a odtáhli ho. Pak zastavil na odlehlém místě, kde už čekalo několik tmavých luxusních terénních aut,“ popisuje provozovatel hostelu pro migranty Alejandro Solalinde.

Gang unesl mexické uprchlíky (zdroj: ČT24)

Po zuby ozbrojení muži nahnali do aut co nejvíc uprchlíků. I děti, které šly za zajatými rodiči. Kdo mohl, schoval se v okolí. „Ve vlaku bylo tak 250 běženců, a když vezmeme v úvahu typ a velikost těch terénních aut, odhaduji, že unesli 80 až sto lidí, “ přemítá Solalinde.

Vyhlídky jsou špatné. Drogový kartel Zetas vloni zajal, okradl a povraždil 72 migrantů. Našli je svázané s kulkami v těle a stopami mučení u americké hranice. Oběti, které únos přežijí, často viní zkorumpované mexické policisty, kteří ilegální migranty ozbrojeným gangům vydávají - a pak se dělí o zisk.

  • Mexiko autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267448.jpg
  • Mexičtí běženci autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2675/267451.jpg