M2M: Nová dimenze komunikační technologie

New York - Komunikační technologie sází v mnoha případech na systém M2M, tedy spolupráci mezi stroji a systémy bez zásahu člověka (zkratka pochází z anglických slov Machine-to-Machine). Jsou schopny se propojit v různém čase i místě díky libovolné bezdrátové síti. Firmy tak mohou výrazně ušetřit.

Díky technologii M2M například pro změnu teploty pece stačí vzít mobil nebo notebook a na dálku zařízení upravit. Výhody má i pro domácnosti nebo zdravotnictví - doktor může měřit tlak z pacientova obýváku a sledovat jeho celkový stav na dálku.

Scott Stein, vedoucí redaktor serveru CNET.com

„Třeba pro domácnost je to hodně šikovné - můžete ovládat spotřebiče v kuchyni, nastavit nebo vypnout klimatizaci a podobně. Chytré spotřebiče už sice známe, ale komunikovat s nimi mobilním telefonem je o úroveň víš a zatím poněkud neobvyklé.“

M2M komunikace (zdroj: ČT24)

M2M navíc dokáže sledovat i provoz firemních aut nebo přenáší data v bankovních terminálech. „M2M už dokazuje, jak velkým pomocníkem pro podniky je. Boří ustálené představy o tom, co společnosti můžou nabídnout svým zákazníkům. Věci, které byly kdysi technicky neproveditelné nebo příliš drahé, jsou teď proveditelné v krátkém čase,“ vysvětluje prezident firmy Sprint Nextel Danny Bowman.

Podle odhadů překročí počet zařízení využívající M2M do roku 2020 dvě miliardy kusů. Využívat se budou dál hlavně ve zdravotnictví, dopravě a spotřebním průmyslu.

  • Měření tlaku autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/27/2676/267509.jpg
  • Bankovní data autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/18/1781/178096.jpg