Bašír si musí dávat pozor, kam vkročí

Peking – Súdánský prezident Umar Bašír přiletěl do Číny na pozvání tamního prezidenta. Měl sem přitom dorazit už v pondělí, jeho letadlo se ale obávalo přeletu nad zeměmi, které jsou členskými státy Mezinárodního trestního soudu, a tak se vrátilo do Íránu. Na Bašíra je totiž vydán zatykač za zločiny v západosúdánském regionu Dárfúr. Jeho návštěva v Číně vyvolala protesty aktivistů za lidská práva.

V neděli Bašírovo letadlo odstartovalo z íránské metropole Teheránu, kde se kontroverzní súdánský vůdce účastnil konference o boji proti terorismu. Po několika hodinách se ale vrátilo zpátky. „Prezidentské letadlo doletělo v neděli nad Turkmenistán, ale poté zvolilo novou trasu,“ informovalo súdánské ministerstvo zahraničí. 

Bašír si totiž musí dávat velký pozor, kam jede, protože je na něj vydán mezinárodní zatykač. Pokud by vkročil na území státu, který je signatářem dohody mezinárodním trestním tribunálem, sklapla by nad ním klec. Jenže toho se v Číně bát nemusí, protože Peking dohodu nepodepsal. 

Bašír zde byl podle agentur velmi vřele přijat, zítra se má setkat s čínským prezidentem, naplánovanou má i schůzku s druhým nejmocnějším čínským politikem Wu Pang-kuem a s vicepremiérem Li Kche-čchiangem. 

Čína si za přijetí mezinárodně stíhaného Bašíra vysloužila kritiku. „Nadále jsme proti pozvání… politika obviněného ICC. Apelujeme na Čínu, aby se přidala k tlaku na Súdán a přiměla ho spolupracovat s ICC,“ prohlásila mluvčí amerického ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.     

ICC Bašíra trestně stíhá za zločiny, jichž se údajně dopustil v západosúdánském regionu Dárfúr. Od roku 2003 tu podle OSN zahynulo 300 tisíc lidí.