Španělská policie vyklízela centra měst pomocí obušků

Madrid/Barcelona - Policie se střetla s demonstranty na madridském náměstí Puerta del Sol. Ke konfrontaci došlo poté, co demonstranti odmítli náměstí opustit, a policie se rozhodla zakročit silou. Španělská policie při zásahu použila gumové projektily a obušky. Podobně policie zasahovala i v Barceloně, kde úřady postup zdůvodňují tím, že centrum je potřeba uklidit před případnými oslavami po londýnském finále fotbalové Ligy mistrů, které sehrají FC Barcelona a Manchester United.

Konflikt v Barceloně propukl poté, co se policisté snažili dočasně rozpustit provizorní tábor asi dvou stovek demonstrantů na náměstí Placa de Catalunya, střet si vyžádal 121 zraněných.

Když úklidové čety náměstí vyčistily, demonstranti se mohli na prostranství vrátit. Ještě předtím ovšem tekla krev; policisté údajně mnoho lidí ztloukli obušky a někteří demonstranti utrpěli zlomeniny. Policejní představitelé naopak tvrdí, že muži v uniformách se stali terčem agresivního davu, ze kterého létalo kamení či dřevěné tyče. Svědci popisují, že policisté mnoho lidí zadrželi, ale úřady neupřesnily počet zatčených. 

V centru Madridu vzniklo před necelými dvěma týdny improvizované stanové městečko, kde dny a noci tráví tisíce kritiků vládní politiky. Jsou mezi nimi hlavně mladí, kteří protestují proti vysoké nezaměstnanosti. Především mladým lidem a nezaměstnaným vadí postup kabinetu Josého Zapatera při zvládání ekonomické krize. Nezaměstnanost v zemi dosáhla rekordních 21 procent. V nedělních regionálních a místních volbách vládní socialisté získali pouze 28 procent hlasů, zatímco opoziční konzervativní lidovci 35 procent.