Hugo Chávez přiznal rakovinu

Havana - Prezident Venezuely Hugo Chávez v televizi poprvé promluvil o svém zdravotním stavu. Přiznal, že na Kubě podstoupil druhou operaci kvůli rakovinovému nádoru. Venezuelany ale ujistil, že vše proběhlo dobře a že je na cestě k úplnému uzdravení. Poslední týdny se objevovaly spekulace, že je na tom Chávez zdravotně velmi špatně, protože se po operaci na Kubě odmlčel.

Po operaci pánevní oblasti na Kubě se Chávez na obrazovce neobjevoval. Kolovaly spekulace o jeho zdravotním stavu. Až před třemi dny se objevily první videonahrávky, které měly rozptýlit pochybnosti o zdraví prezidenta Cháveze. V dnešním projevu ale poprvé na veřejnosti přiznal, že bojuje s rakovinou. „Vyšetření potvrdilo nádor obsahující rakovinové buňky. To si vyžádalo druhou operaci a odstranění celého nádoru,“ řekl Chávez. 

Zároveň dodal, že operace byla úspěšná. Chávez rovněž lamentoval, že udělal velkou chybu, když se nestaral o své zdraví. V projevu neupřesnil, kdy se do Venezuely vrátí. Proslov zakončil po svém - revolučním sloganem: „Děkuji Bohu, děkuji mému lidu. Až do konečného vítězství! Vyhrajeme!“ 

Chávez přiznal rakovinu (zdroj: ČT24)

Chávézovo vystoupení vyvolalo v zemi rozruch. Podle opozice nemůže prezident dlouho vládnout ze zahraničí, odporuje to ústavě. Vláda ujistila, že je s hlavou státu v kontaktu a pokračuje v socialistických reformách. „Není čas na smutek, ale na odvahu a přemýšlení. Vyzývám všechny politické strany a sociální skupiny k maximální disciplinovanosti. Musíme koordinovat všechny potřebné kroky k dokončení revoluční politiky prezidenta,“ vyzval venezuelský viceprezident Elias Jaua. 

Vláda kvůli nepřítomnosti Huga Chávéze už odložila dvoudenní summit vedoucích představitelů Latinské Ameriky a Karibiku. Konat se měl u příležitosti 200. výročí vyhlášení nezávislosti Venezuely.