Brazilský exprezident Franco zemřel

Sao Paulo – Bývalý brazilský prezident Itamar Franco v sobotu zemřel kvůli komplikacím spojeným s leukémií. Informoval o tom brazilský Federální senát. Jednaosmdesátiletý Franco byl jeho členem od chvíle, kdy opustil prezidentský úřad. Úřadující prezidentka Dilma Rousseffová vyhlásila sedmidenní smutek.

Itamar Franco, který v čele země stanul v letech 1992 až 1994, proslul bohatým osobním životem, současně však významně přispěl k ekonomické stabilizaci Brazílie. Především omezil státní výdaje a zavedl novou měnu. V prezidentském úřadu vystřídal Fernanda Collora, podezřelého z korupčních skandálů. „Jeho příspěvek pro budování demokratického a spravedlivějšího státu byl zásadní,“ ocenil zemřelého politika Luiz Inácio Lula da Silva, který prezidentský úřad v Brazílii zastával do loňského roku.

Kromě své ekonomické reformy proslul Itamar Franco také skandálem, který jeho prezidentskou kariérou značně otřásl. V zemi, kde mají významnou pozici konzervativní katolické kruhy, byl během karnevalu v Riu přistižen v přítomnosti mladé, stěží oblečené modelky.

Franco se narodil 28. června 1930, dětství prožil ve městě Juiz de Fora v brazilském státě Minas Gerais, kde také zahájil svou politickou kariéru. Byl zde dvakrát zvolen starostou a také guvernérem tohoto státu. Od letošního května byl hospitalizován s leukémií a zápalem plic v nemocnici Alberta Einsteina v Sao Paulu. Zemřel zde v sobotu v ranních hodinách.