Návrat Strausse-Kahna do politiky si přeje polovina Francouzů

Paříž/New York – Podle průzkumu si skoro polovina Francouzů přeje, aby se bývalý šéf MMF Dominique Strauss-Kahn vrátil do domácí politiky. Průzkum provedly noviny Le Parisien krátce poté, co vyšlo najevo, že pokojská vinící Strausse-Kahna ze znásilnění opakovaně lhala. Podle francouzského deníku by si jeho politický comeback přálo 49 procent dotázaných, u příznivců levice pak toto číslo dosahuje 60 procent. Proti návratu se vyslovilo 45 procent respondentů.

Návrat bývalého šéfa MMF už opatrně připouštějí i francouzští socialisté: „Pokud se Dominique Strauss-Kahn rozhodne vrátit do boje o prezidentskou funkci, nikdo z nás mu nebude klást překážky,“ uvedla socialistická kandidátka na prezidentku Martine Aubryová. Svého kandidáta ale musí socialisté nahlásit do 13. července, přitom soud v New Yorku znovu zasedne až osmnáctého.

Už v pátek ale soud Strausse-Kahna propustil z domácího vězení, ve kterém byl kvůli obvinění ze znásilnění hotelové pokojské. Soudce také rozhodl, že Strauss-Kahn dostane zpět kauci složenou v květnu současně s uvržením do domácího vězení. Ze Spojených států ale Francouz zatím odjet nesmí.   

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Obrat v případu přineslo zpochybnění věrohodnosti ženy, která Strausse-Kahna obvinila. Hotelová pokojská původem z Guineje prý lhala jak vyšetřovatelům případu, tak při své žádosti o povolení k pobytu ve Spojených státech před sedmi lety. Tehdy údajně vypověděla, že byla v Guineji znásilněna skupinou mužů. Podle svého obhájce ale nyní vyšetřovatelům řekla, že jí byla v Guineji provedena ženská obřízka a nechtěla, aby se něco podobného stalo její dceři. Dvaatřicetiletá žena prý také lhala daňovým úřadům, aby mohla zůstat v bytě pro lidi s nízkým příjmem. 

List New York Post dnes napsal, že pokojská se pravidelně prostituovala a finančníka zažalovala, protože jí za její službu nezaplatil. Prý také (v rozporu s tím, co sama tvrdí) „dobře věděla, že jde o VIP“, a hodlala na tom vydělat. List se přitom odvolal na nejmenovaný zdroj blízký obhajobě Strausse-Kahna. Tým obhájců Strausse-Kahna však popřel, že mezi finančníkem a pokojskou byl nějaký peněžní vztah. „Mezi oběma stranami nebyl spor, protože tu nebyla otázka peněz,“ uvedli advokáti v komuniké poslaném agentuře AFP.

V úterý nová žaloba kvůli znásilnění

Bývalý šéf MMF ale teď bude muset řešit ještě jeden problém, francouzská novinářka a spisovatelka Tristane Banonová totiž zítra podá žalobu pro pokus o znásilnění z roku 2002. Dnes to oznámil její advokát. Banonová avizovala, že chce podat žalobu, hned po vypuknutí sexuální aféry Strausse-Kahna v USA. Na spisovatelku prý sexuálně zaútočil a musela se s ním poprat, aby se ubránila. Od okamžitého podání žaloby ji prý tehdy odradila její matka, která byla za socialisty poslankyní – Straus-Kahn byl totiž v té době čelným socialistickým politikem. Teď prý tohoto rozhodnutí Banonová lituje.

Bývalý šéf MMF ale zareagoval pohotově a pověřil své právníky, aby proti Banonové podali žalobu pro pomluvu. Věci, o kterých novinářka mluví, jsou prý imaginární.

Tristane Banonová
Zdroj: ČT24
Vydáno pod