Organizátoři flotily pro Gazu odmítli alternativní nabídku Atén

Jeruzalém/Atény – Organizátoři mezinárodní flotily mířící do Gazy stále čekají na povolení Řecka, aby mohli vyplout. Řecká vláda jim teď nabídla, že zajistí dodávky humanitární pomoci do Gazy prověřenými cestami. To ovšem organizátoři podle CNN odmítají s tím, že to nemůže nahradit cíl flotily: dosáhnout okamžitého zrušení blokády Gazy.

Nabídku Řecka ocenil generální tajemník OSN Pan Ki-mun, podle něhož je to cesta, jak zmírnit napětí kolem flotily. Palestinský vyjednávač Saíb Irikát ale řekl, že převoz léků a cementu do pásma není hlavním účelem flotily, tím je dosáhnout „okamžitého“ ukončení izraelské námořní blokády pásma. Také mluvčí amerického plavidla The Audacity of Hope, které má být ve flotile, řekla, že nabídka řecké vlády není alternativou akce. „Je dobré, že existují způsoby dopravy pomoci do Gazy, ale to není totéž jako ukončení blokády,“ řekla Leslie Caganová. 

Aktivisté chtějí v pátek zablokovat letiště v Tel Avivu

Kvůli průtahům s flotilou se několik set jiných aktivistů chystá v pátek na mezinárodním letišti u Tel Avivu uspořádat demonstraci proti blokádě. Podle izraelských sdělovacích prostředků chtějí narušit letový řád, už tak drakonická bezpečnostní opatření prý budou na letišti ještě zpřísněna. Policie zatím odmítla říci, jak hodlá situaci zvládnout. 

Účastníci zamýšleného protestu, kteří chtějí v pátek přiletět na Ben Gurionovo letiště, se pak hodlají dostat přes Izrael do pásma Gazy. „Máme trochu strach,“ přiznali organizátoři v prohlášení, v němž o svém plánu informovali. Izraelské úřady upozornily, že je čeká při příletu podrobný výslech a že není vyloučeno, že nedostanou povolení ke vstupu do Izraele.  

Flotila do Gazy se pokoušela vyplout už dvakrát, od řeckých úřadů ale lodě nedostaly povolení. Kapitán jedné z nich přesto od břehu vyplul, loď ale byla zadržena a kapitán je od neděle ve vazbě. Před prokurátorem má stanout v úterý. Osm pasažérů The Audacity of Hope drží od neděle protestní hladovku před americkým velvyslanectvím v Aténách. Chtějí si vymoci jeho propuštění a povolení k vyplutí. 

Flotila chce poukázat na námořní blokádu, kterou Izrael brání dodávky zbraní radikálům z Hamasu, kteří ovládají pásmo Gazy. Při podobné loňské akci Izraelci na moři sice lodě zastavili, ale zabili přitom devět aktivistů. Letos se chce Izrael krveprolití vyhnout. Organizátoři už nyní tvrdí, že ačkoli lodě ještě ke Gaze nevypluly, zdržovací aktivity Řecka už na tuto akci upoutaly velkou pozornost.

Dnes se do Gazy pokusila vyplout další loď z mezinárodní flotily, také tu ale zadržela pobřežní stráž. Agenturu Reuters o tom informoval jeden z aktivistů. Kanadské plavidlo Tahrír podle něj veze náklad léků a skoro pět desítek lidí, většinou Kanaďanů. Loď nese jméno podle náměstí v Káhiře, které se stalo epicentrem letošních protivládních demonstrací v Egyptě.

Loď mířící do pásma Gazy
Zdroj: ČT24