Dva roky od ujgurských bouří - mrazící síla Pekingu

Peking – Čínské úřady zesílily bezpečnostní opatření v provincii Sin-ťiang na západě země a pozatýkaly desítky lidí ujgurského původu. Podle obhájců lidských práv z organizace Amnesty International čínské represe bezprostředně souvisí s dvouletým výročím etnických střetů mezi Ujgury a většinovými čínskými Chany.

K nepokojům došlo v červenci 2009 a hlavní střety se koncentrovaly do centra provincie, města Urumči. V průběhu střetů bylo zabito 200 lidí. Přestože se z vyprovokování krvavého konfliktu obviňují obě strany navzájem, v následných soudních procesech byli trestáni takřka výhradně Ujguři a devět z nich dostalo trest smrti. Desítky dalších skončily ve vězení.

Centrální vláda v Pekingu interpretuje chování Ujgurů jako separatistické tendence, které chtějí oblast odtrhnout od Čínské lidové republiky a vytvořit nezávislý stát Východní Turkestán. „Separatistické síly jsou v Sin-ťiangu pořád aktivní. Z naší strany to vyžaduje zvýšené úsilí o co nejrychlejší rozvoj oblasti a nastolení dlouhodobé stability a míru v nových podmínkách,“ uvedl na adresu Ujgurů mluvčí čínského ministerstva zahraničí Hong Lei.

Reportáž o situaci v čínském Sin-Ťiangu (zdroj: ČT24)

Klid v provincii, která tvoří celou šestinu čínské rozlohy a kromě toho je bohatá na nerostné suroviny, si chce Peking zajistit právě posilováním bezpečnostních složek v oblasti. Výdaje na bezpečnost byly v letošním regionálním rozpočtu navýšeny o víc než 50 procent. Vláda také v Urumči nainstalovala 40 000 kamer a klid v regionu chce podle oficiálních vyjádření posílit i vytvářením nových pracovních míst.

Amnesty International (AI) nicméně tvrdý přístup čínské vlády kritizuje. „Tím, že bude čínská vláda útočit na každého svobodně mluvícího Ujgura, nijak neodstraní křivdy, jež vedly k protestům v červenci 2009. Ujgurská populace dnes čelí silným represím a ve své domovině se stala menšinou,“ konstatoval ředitel AI pro Asii a Tichomoří Sam Zarifi.