Strauss-Kahn čelí obvinění ze sexuálního napadení i ve Francii

Paříž - Pařížská prokuratura začala vyšetřovat trestní oznámení, které pro pokus o znásilnění podala francouzská spisovatelka Tristane Banonová proti Dominiqueovi Straussi-Kahnovi. Údajně na ni v roce 2003 zaútočil a žena se s ním musela poprat, aby se ubránila. Francouzský politik čelí od května ve Spojených státech obvinění ze sexuálního napadení pokojské newyorského hotelu.

Před osmi lety měl Strauss-Kahn sexuálně napadnout spisovatelku Tristane Banonovou. Ta se musela s francouzským politikem prý poprat. Když chtěla celou věc oznámit na policii, rozmluvila jí to její matka, poslankyně za socialisty. Jenže žena si to po letech rozmyslela a hodlá předvést Strausse-Kahna před spravedlnost. Podala proto dnes na něj na pařížské prokuratuře trestní oznámení. 

Prokuratura teď může zahájit vyšetřování nebo návrh na trestní oznámení zamítnout. Za pokus o znásilnění by mu ve Francii hrozilo až 15 let. Strauss-Kahn už dřív označil obvinění Banonové za výmysl. Advokát Banonové David Koubbi však podle dnešních zpráv místních médií zdůraznil, že trestní oznámení jeho klientky se zakládá na „materiálních skutečnostech“ a že v kauze nepůjde jen o tvrzení proti tvrzení. 

Zpráva o novém vyšetřování v Paříži přišla poté, co se začala hroutit žaloba proti Straussu-Kahnovi ve Spojených státech. Tam je obviněn, že se pokusil znásilnit pokojskou newyorského hotelu. Americká média teď tvrdí, že 18. července bude obvinění proti Straussi-Kahnovi staženo.