Jižní Súdán slaví svou nezávislost. Stal se 194. státem světa

Juba - Z Jižního Súdánu se dnes oficiálně po boku 192 států OSN, Vatikánu a další asi desítky států, z nichž některé vyhlásily nezávislost, ale většinou nejsou plně mezinárodně uznávané, stal 194. stát světa. Prohlášení nezávislosti odpoledne přečetl před shromážděným davem v Jubě, hlavním městě nového státu, předseda jihosúdánského parlamentu James Wani Igga. Vzápětí byla vztyčena vlajka nového státu. Poté první jihosúdánský prezident Salva Kiir podepsal prozatímní ústavu a složil slavnostní přísahu. Vyhlášení nezávislosti je vyvrcholením mírové dohody mezi islámským severem a křesťanským jihem z roku 2005. Súdánská vláda uznala Jižní Súdán už v pátek. Dnes následoval jako druhý Egypt a další země včetně USA, Británie a Německa.

Slavnostní ceremonie pod žhnoucím sluncem se účastnili generální tajemník OSN Pan Ki-mun, ministři zahraničí Francie a Británie, americká velvyslankyně při OSN Susan Riceová, bývalý šéf americké diplomacie Colin Powell i súdánský prezident Umar Bašír a další téměř tři desítky státníků. Desítky tisíc Jihosúdánců v Jubě vznik těžce vybojovaného státu, jenž existuje od půlnoci, bouřlivě oslavují.

V ulicích Juby tak stále panuje radost. V noci v nich bylo slyšet bubnování, zpěv a provolávání jména jihosúdánského prezidenta Salvy Kiira. Stoupenci Abdala Vahída Muhammada Núra, zakladatele Súdánské osvobozenecké armády, která za odtržení jihu Súdánu od severu země léta bojovala, provolávali „Vítej, vítej, nový státe“ a na sobě měli trička s podobiznou svého vůdce.

Barack Obama, americký prezident

„Po tolika bojích lidu Jižního Súdánu Spojené státy americké vítají zrození nového státu.“

Jihosúdánci se vyslovili pro nezávislost v lednovém referendu, které se konalo jako součást mírové dohody z roku 2005. Ta ukončila občanský konflikt mezi súdánským severem a černošským jihem, jehož obyvatelé se hlásí ke křesťanství a tradičním náboženstvím, zatímco obyvatelé severu k islámu.

Bezpečnostní síly se ráno marně snažily získat kontrolu nad prašnými ulicemi a ustupovaly jásajícímu davu. Po rozbřesku proudily k prostranství, kde se má uskutečnit ceremonie vyhlášení nezávislosti, tisícovky lidí. Bezpečnostní síly se přitom musí postarat o bezpečí pozvaných politiků včetně Bašíra, kterého mnoho Jihosúdánců pokládá za úhlavního nepřítele.

Sever proti Jihu

Pan Ki-mun, generální tajemník OSN

„Vím, že odtržení je bolestné. A i když lidé ze severní části a Jižního Súdánu budou žít v různých státech, jejich budoucnost bude i nadále propojená.“

Převážně muslimský sever a křesťanský jih Súdánu spolu válčily 21 let. Nejdelší občanská válka kontinentu stála život půldruhého milionu lidí. Nakonec sice Súdánci uzavřeli mír a jih dokonce získal právo na samostatnost, hranice nového státu jsou ale sporné, zejména v provincii Abyei, kde jsou významná ropná naleziště. Právě tady přerostly občasné přestřelky v květnu v regulérní boje s nasazením tanků a letadel. Střelba v oblasti nově vzniklé hranice však trvá doposud. Na bezpečí v nové zemi o rozloze odpovídající Francii má dohlížet nová mírová mise OSN, kterou v pátek schválila Rada bezpečnosti OSN.

Další střet se severem ale není jediná hrozba, kterou dostane do vínku novorozený Jižní Súdán. Zařadí se mezi nejchudší země planety. Jen jeden ze sta Jihosúdánců dokončí základní školu. Každé desáté dítě umírá před prvními narozeninami. Nová země navíc čelí ohrožení i zevnitř, vládě hrozí etnickým násilím víc než deset domácích povstaleckých skupin.

Rozdělení může ovlivnit secesionistické tendence v jiných státech

Rozdělení Súdánu zároveň vyvolává obavy některých afrických států, že by se secesionistické tendence mohly ze Súdánu přenést i do jejich zemí. Jednalo by se nejspíš o aspirace například Západní Sahary, ropné oblasti Cabinda v Angole, tuaréžských regionů na severu Mali či Nigeru nebo oblasti Casamance v Senegalu. Súdán byl navíc dosud vnímán jako osa afrického rozdělení na arabsko-muslimský sever a subsaharský černošský jih. Rozdělení Súdánu by mohlo vést k dalšímu dělení na této ose, další se obávají požadavků na autonomii z jiných částí Súdánu, například z Dárfúru či východu země.

Co je potřeba ke vzniku nového státu?

Hymna
Vláda nového státu vyzvala všechny, aby se pokusili složit hymnu, a to ještě před 9. červencem, kdy stát oficiálně vznikl. Zvítězila píseň studentů a učitelů z univerzity v Jubě. Ti složili hymnu s optimistickou melodií. Do dneška se ji museli všichni obyvatelé naučit.

Vlajka
Během uplynulých týdnů do země dorazily zásilky šestibarevné vlajky - bývalého emblému Súdánské lidové osvobozenecké armády (SPLA) - vyrobené v Číně. Jednu z nich vláda plánuje v sobotu vztyčit na jednom z nejvyšších vrcholků pohoří Imatong.

Měna
Měnou nového státu bude jihosúdánská libra, její zavedení ale ještě chvíli potrvá, ještě totiž nejsou hotovy návrhy, jak budou nové mince a bankovky vlastně vypadat.

Hlavní město
Hlavním městem nového státu bude Juba, která leží podél břehů Bílého Nilu.