Aktivisté se nedostanou do Gazy ani po vodě, ani vzduchem

Gaza - Propalestinští aktivisté odstartovali další protesty proti izraelské blokádě pásma Gazy. Když neuspěli s lodními flotilami, rozhodli se odletět do Izraele a nespokojenost projevit přímo tam. Narazili ale na komplikace. Evropské letecké společnosti odmítly na žádost Izraele přepravit zhruba 200 dobrovolníků. Izraleská policie navíc na letišti vyslechla 55 lidí. Dvě Američanky poslala zpět do Atén, odkud přiletěly.

Propalestinští aktivisté domluvili hromadný odlet na internetu poté, co se jim nedaří vyplout z řeckých přístavů s flotilou, kterou chtějí prolomit izraelskou blokádu pásma Gazy. Její odpůrci teď chtěli po přistání na Ben Gurionově letišti navštívit alespoň Betlém na Západním břehu Jordánu. Jenže narazili. 

Izraelci totiž už včera předali leteckým společnostem černou listinu, na kterém se ocitlo celkem 347 jmen, tyto osoby byly označeny jako nežádoucí. Proto je letecké společnosti odmítaly přepravit. „Alitalia nám sdělila, že dostala instrukce od izraelských úřadů a že nesmíme nastoupit do letadla,“ říká Inezzrene, odmítnutá cestující z Paříže do Tel Avivu. 

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Nakonec ale společnosti Alitalia a EasyJet dopravily na letiště Ben Gurionova několik desítek aktivistů. Na ty tu nicméně čekala policie, 55 jich rovnou vyslechla. Policisté v civilu na letišti zůstávají, protože se očekává, že přicestují ještě další skupiny. 

Aktivisté původně chtěli do pásma Gazy vyplout na několika lodích s humanitárním nákladem. Řecko jim v tom ale zatím kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku brání. Při loňském zásahu proti první takové flotile zabilo izraelské komando devět tureckých aktivistů.

Vydáno pod