Izrael vyhostí 124 zadržených propalestinských aktivistů

Jeruzalém - Celkem 124 propalestinských aktivistů, kteří přiletěli do Izraele z Evropy a byli zatčeni jako nežádoucí osoby, čeká na vyhoštění. Sdělily to dnes izraelské přistěhovalecké úřady. Aktivisté měli připlout o víkendu do pásma Gazy s humanitární flotilou, tu ale úřady blokují v řeckých přístavech kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku. Většinu zadržených tvoří Francouzi, Američané, Belgičané, Bulhaři a Španělé. Češi mezi nimi nejsou.

Aktivisté přilétali do Izraele hlavně v pátek a částečně i dnes ráno s cílem podpořit Palestince. K této akci se rozhodli poté, co flotila, která se chce vydat s humanitární pomocí do pásma Gazy, zatím zůstává blokována v řeckých přístavech. Zadržení byli umístěni do věznic, vysvětlila mluvčí imigrační správy s tím, že v letištních celách je jen šedesát míst, přičemž policie nevylučuje přílety dalších aktivistů. Mluvčí ujišťuje, že s uvězněnými je zacházeno slušně.

Izraelské úřady poznamenaly, že o víkendu neletí z Izraele do Evropy mnoho letadel a že vyhoštění nežádoucích osob bude postupné a nějaký čas potrvá. Mluvčí policie usoudil, že by všichni mohli odletět z Izraele do 48 hodin.

Aktivisté původně chtěli do pásma Gazy vyplout na několika lodích s humanitárním nákladem. Řecko jim v tom ale zatím kvůli údajnému bezpečnostnímu riziku brání. Při loňském zásahu proti první takové flotile zabilo izraelské komando devět tureckých aktivistů. Incident vedl k prudkému ochlazení turecko-izraelských vztahů.