Lukašenkovy rivaly soud poslal do vězení

Minsk – Šest a půl roku a pět let vězení dostali u soudu v Minsku dva kandidáti z prezidentských voleb v prosinci 2010. Mikalaj Statkevič a Dzmitryj Uss podle soudu organizovali loňské protivládní demonstrace. Do ulic běloruské metropole vyšly po prezidentských volbách tisíce lidí, kteří protestovali proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka.

Oběma kandidátům u soudu hrozil trest osm a sedm let, prokurátor pro ně žádal tuto maximální výši. Nakonec soudce ale o pár měsíců slevil. Čtyřiapadesátiletý Statkevič a devětatřicetiletý Uss si mají tresty odpykat ve věznici se zvýšenou ostrahou.

Soud je potrestal za to, že loni organizovali protesty. Oba se totiž neúspěšně zúčastnili jako kandidáti prezidentských voleb. Jenže ty opět drtivě vyhrál Lukašenko. A pak vypukly protesty. Podle soudce je oba obžalovaní organizovali, dopustili se přitom prý pogromů, žhářství a ničení majetku.

Uss i Statkevič obvinění odmítají a tvrdí, že jde o politický proces. U soudu Statkevič prohlásil, že Lukašenko se vlády v Bělorusku zmocnil nezákonnou cestou. „Dělal jsem všechno pro to, abych mu v tom zabránil, snažil jsem se zmobilizovat k odporu co nejvíce lidí,“ řekl.

Ussova matka se dnes marně domáhala, aby jí soud umožnil setkání se synem, který je podle ní vážně nemocen. Uss už delší dobu tvrdí, že v roce 2004 ho v nemocnici v Minsku otrávili, stejně jako jeho manželku, která později zemřela.

Soud dnes potrestal i další představitele opozice, celkem čtyřem lidem vyměřil tresty od dvou let podmíněně do pěti let nepodmíněně. Lukašenko ve středu nicméně k všeobecnému překvapení nevyloučil, že odsouzení opozičníci by mohli být osvobozeni, aby prý na ně režim zbytečně neutrácel státní peníze.

Vydáno pod