Murdoch po skandálu BSkyB hned tak nezíská

Londýn – Britská vláda oznámila, že po skandálu kolem odposlechů odloží o několik měsíců rozhodnutí o záměru Ruperta Murdocha převzít televizi BSkyB. Britský vicepremiér Nick Clegg už dřívě Murdocha vyzval, aby snahy o převzetí BSkyB zvážil. Clegg se sešel s rodinou unesené dívky Milly Dowlerové, jejíž případ přinesl obrat do skandálu kolem odposlechů a přispěl k uzavření bulvárního nedělníku News of the World (NoW). Zástupci rodiny po schůzce vyzvali Rebeku Brooksovou, Murdochovu pravou ruku v Británii, aby kvůli odposlechům odstoupila. Objevila se také tvrzení, že se k ilegálním praktikám uchylovaly i další Murdochovy listy. Údajně se týkaly i nemoci čtyřměsíčního syny bývalého premiéra Gordona Browna.

Třináctiletá Milly byla unesena v roce 2002 a po půl roce nalezena zavražděná. Před týdnem vyšlo najevo, že detektiv najatý NoW odposlouchával hlasovou schránku na jejím mobilu a některé vzkazy dokonce mazal. Brooksová byla v té době šéfredaktorkou NoW.

Po tomto odhalení aféra kolem odposlechů, která se dosud týkala „jen“ celebrit a politiků, přerostla v největší skandál na britské mediální a politické scéně za poslední léta. Mediální magnát Murdoch, který kvůli aféře přiletěl do Londýna, Brooksovou v neděli plně podpořil.

Reportéři kupovali informace od člena královské ochranky

Třebaže Murdoch obětoval nejprodávanější britský list, skandál trvá. Podle britských médií se objevily závěry interního vyšetřování v NoW z roku 2007, podle nichž bylo odposlouchávání už tehdy běžné. BBC uvedla, že maily z té doby ukazují, že NoW kupovala informace o kontaktech na členy královské rodiny od příslušníka královské ochranky. Tyto údaje se údajně týkaly i prince Charlese a jeho manželky, vévodkyně z Cornwallu. V roce 2007 byl ve vězení královský reportér NoW Clive Goodman a soukromý detektiv Glenn Mulucaire za odposlouchávání hlasových schránek členů královské rodiny. Vedení listu tvrdilo, že šlo o izolovaný incident.

The Sun pod vedením Brooksové získal lékařské dokumenty

BBC dnes také uvedla, že The Sunday Times se snažily získat protiprávně soukromé údaje o Gordonu Brownovi v době, kdy byl ministrem financí. The Guardian dnes na své webové stránce napsal, že také odhalení o tom, že Brownův syn má nevyléčitelnou cystickou fibrózu, zřejmě pocházelo z ilegálně získaných lékařských záznamů. S odhalením přišel bulvární list The Sun.

„V říjnu 2006, tehdejší šéfredaktorka The Sun Rebeka Brooksová kontaktovala Brownovi a řekla jim, že list získal detaily z lékařských záznamů jejich čtyřměsíčního syna Frasera, které ukazují, že trpí cystickou fibrózou,“ napsal The Guardian. „To zřejmě porušuje zákon o ochraně osobních informací, který by takové odhalení umožňoval jen v případě veřejného zájmu. Přátelé Brownových uvedli, že telefonát je mimořádně rozrušil, protože se teprve vyrovnávali s touto diagnózou, která ještě nebyla potvrzena,“ uvedl list.

Clegg: Murdoch by se měl chovat slušně

Skandál ale stále více ohrožuje Murdochův záměr ovládnout celou televizi BSkyB. Clegg dnes po schůzce s rodinou Milly Dowlerové řekl, že Murdoch by se měl zachovat „slušně a rozumně“ a od celého projektu ustoupit. Po tomto vývoji dnes ráno akcie BSkyB spadly o sedm procent a pokračovaly v poklesu z minulého týdne. Podle řady komentátorů nechal Murdoch uzavřít NoW ve snaze zachránit převzetí celé BSkyB, kterou nyní vlastní z 39 procent.

Také ministr kultury Jeremy Hunt, který má celou věc na starosti, se dnes postaral o minimálně pozdržení celého projektu. Obrátil se na regulátora pro rozhlas a televizi Ofcom a chce od něj vyjádření, zda i po nynějším skandálu je Murdochova News Corporation společností způsobilou k provozování televizní stanice v zemi. „Poslední týden vyšly najevo nové skutečnosti a chci vědět, zda budou mít vliv na rozhodnutí, které mám přijmout,“ řekl dnes Hunt. „Nechci, aby se rozhodovali ukvapeně. Chci, aby se rozhodovali tak dlouho, jak potřebují,“ dodal na adresu Ofcomu.

Vláda s Murdochovým záměrem původně souhlasila

Cameronova vláda dala předběžný souhlas s celým projektem. Neobrátila se ale na úřad pro hospodářskou soutěž a přistoupila na záruky Murdochovy globální společnosti News Corporation, že obchod neoslabí pluralitu médií v Británii. Společnost například slíbila, že úspěšný zpravodajský kanál Sky News bude fungovat odděleně od zbytku televize. Murdoch v Británii vlastní také bulvární deník The Sun, list The Times a nedělník The Sunday Times, proto jeho snaha ovládnout BSkyB vyvolává obavy, že zvýší svůj již tak velký vliv na britskou politiku.

Telefonát Milana Kocourka (zdroj: ČT24)