Rusko truchlí za oběti neštěstí na Volze

Moskva – Rusko drží státní smutek za oběti nedělního lodního neštěstí na Volze. Vlajky jsou na půl žerdi, zrušeny jsou zábavné pořady, v chrámech se slouží bohoslužby na památku mrtvých, které dnes začali v okolí Kazaně pohřbívat. Výletní parník Bulgaria, který se potopil nedaleko ruské Kazaně, stáhl ke dnu většinu cestujících, ze dvou stovek na palubě jich přežilo 79. Potápěči se dnes dostali do příďové kajuty potopené lodi, odkud začali vyprošťovat těla mrtvých dětí. Těch je tu zřejmě několik desítek. Jde o jednu z nejhorších lodních havárií v historii země.

Bilance neštěstí dosud není definitivní, protože údaje o počtu osob na palubě, a tedy i o počtu obětí se rozcházejí; vyšetřovatelé dnes uvedli, že na lodi bylo 192 lidí. Premiér Vladimir Putin rozhodl vyplatit rodinám obětí po milionu rublů (asi 600 000 Kč).

Mezitím potápěči stále pátrají v kalné vodě ve vraku po nezvěstných. Na souši zatím dostali devět desítek těl, včetně padesátky žen a 19 dětí. Podle potápěčů v hlubině panuje naprostá tma, k mrtvým se často musejí prořezávat přes překážky, práci ztěžují i pohyby vraku, které hrozí převrácením lodi a uvězněním záchranářů. Dosud se podařilo identifikovat 41 vylovených těl, včetně kapitána lodi. Ministr pro mimořádné situace Sergej Šojgu nařídil propátrat říční ostrovy a břehy až 30 kilometrů po proudu. Na jednom z ostrovů byla nalezena mrtvola ženy, zatím však není jasné, zda pocházela z lodi.

Loď vyrobená v roce 1955 v Československu už neměla povolení k plavbě a byla ve špatném technickém stavu. Odpověď na otázku o příčinách neštěstí ale zřejmě dá až vyzdvižení vraku z téměř dvacetimetrové hloubky; tuto operaci chystají v příštích dnech stejní armádní experti, kteří už vyzdvihli ze dna Barentsova moře jadernou ponorku Kursk.

Vyšetřovatelé dnes zatkli ředitelku společnosti, která měla loď pronajatou, jakož i inspektora, který schválil provoz lodi. Za spoluvinu na neštěstí jim podle televize Rossija 24 hrozí až deset let vězení. Za neposkytnutí pomoci jsou stíháni i kapitáni dvou lodí, které propluly okolo trosečníků.

Ze 120 výletních lodí plavících se po řekách v evropské části Ruska bylo podle sdružení cestovních kanceláří sedmdesát postaveno už před čtyřiceti lety, zbývající jsou 25 až 30 let staré. Podle ministerstva dopravy byla stovka z 1 500 říčních lodí postavena před rokem 1956. Podle statistického úřadu je zase říčních lodí starších 50 let devět procent, 16 procent se plaví přes 40 let, čtvrtina je starší 30 let, třetina má přes 20 let. Lodí postavených v posledních deseti letech je v Rusku jen necelých šest procent.