Podle Browna měly Murdochovy listy vazbu na zločince

Londýn - Podle britského expremiéra Gordona Browna listy australského mediálního magnáta Ruperta Murdocha při získávání důvěrných informací využívaly zločinců. V rozhovoru, který dnes odvysílala televize BBC, Brown řekl, že Murdochova společnost News International (NI) se také snažila ovlivňovat politiku jeho vlády v řadě věcí, které se týkaly například konkurenční BBC a obchodních zájmů společnosti. NI dnes odmítla Brownova tvrzení komentovat.

Murdochova společnost měla podle Browna vazby na „zločinecké podsvětí“. Brown také obvinil The Sunday Times, že otiskly článek o jeho údajně kontroverzním nákupu bytu za účelem ho zlikvidovat. Interview následuje poté, co se v pondělí objevila tvrzení, že The Sunday Times se dostaly ilegálně k Brownovým daňovým přiznáním a jeho účtům.

Gordon Brown k faktu, že se The Sunday Times dostaly k jeho daňovým přiznáním a účtům:
„Opravdu mě šokovalo, že se tak stalo kvůli jejich vazbám na zločince, na lidi, o nichž se vědělo, že jsou zločinci… že si je najali vyšetřovatelé The Sunday Times.“

Další šok v pondělí vyvolalo tvrzení, že bulvární The Sun zjistil v říjnu 2006, že tehdy čtyřměsíční Brownův syn Fraser má nevyléčitelnou cystickou fibrózu, a tehdejší šéfredaktorka listu Rebeka Brooksová volala Brownovi, aby mu oznámila, že informaci zveřejní.

„News International v posledním roce mé vlády prosazovaly neuvěřitelně agresivní program. Záměrně překrucovaly zprávy tak, aby podporovaly nějakou politickou kauzu. Zneužívaly moci k politickým cílům… Není naprosto žádných pochyb o tom, že se snažily ovlivňovat politiku,“ řekl Brown.

Brown byl premiérem v letech 2007 až 2010. Před tím byl deset let ministrem financí a patřil k vedoucím osobnostem Labouristické strany.

NI zahrnuje Murdochova média v Británii, tedy podíl na televizi BSkyB, bulvární list The Sun, seriózní The Times a nedělník The Sunday Times. Společnosti patřil i bulvární nedělník News of the World, který se kvůli aféře kolem odposlechů Murdoch rozhodl minulý týden obětovat.