Jemenský prezident stále bojuje s opozicí

Saná/Paříž – Při nočních střetech v jemenském hlavním městě Saná mezi kmenovými vůdci a silami prezidenta Sáliha zemřelo nejmíň 40 lidí. Poničený je i dům opozičního vůdce šajcha Sádika Ahmara z kmene Hašídů. Na něj už vláda vydala zatykač. Od pondělí se násilí stupňuje, prezident totiž už potřetí odmítl podepsat dohodu o předání moci.

Prezident Alí Abdalláh Sálih nařídil zatčení nejvlivnějšího kmenového vůdce, šajcha Sádika Ahmara. Viní ho z „ozbrojeného povstání“. 

Ahmar zase v televizi Al-Džazíra obvinil Sáliha, že chce zatáhnout Jemen do občanské války. V noci exploze vážně poškodila Ahmarův dům, výbuch také zasáhl skladiště patřící tomuto kmenovému vůdci. 

Reportáž Dany Zlatohlávkové (zdroj: ČT24)

Ahmar je připraven okamžitě zastavit boje, jestliže totéž nařídí svým jednotkám i prezident. Vyzval také arabské státy, USA, Británii a Evropskou unii k nátlaku na Sáliha, aby odstoupil. „Žádné vyjednávání se Sálihem nefunguje, je to lhář, lhář,“ řekl šajch Ahmar.   

USA dnes vyzvaly všechny strany konfliktu v Jemenu k okamžitému ukončení násilností a prezidenta Sáliha k podepsání dohody o předání moci a odstoupení. Francie odsoudila současné boje v Saná, připsala „plnou odpovědnost“ za politickou krizi v Jemenu Sálihovi a jeho opakovanému odmítání podepsat dohodu o předání moci.