Britský parlament chce vyslýchat Murdocha

Londýn - Britský parlament chce vyslechnout mediálního magnáta Ruperta Murdocha, jeho syna Jamese a šéfku jeho společnosti News International (NI) Rebeku Brooksovou v souvislosti se skandály kolem Murdochových médií v Británii. NI uvedla, že bude s parlamentem spolupracovat, ale nepotvrdila, kdo z pozvaných na slyšení přijde. Celá aféra otřásla britskou mediální i politickou scénou. Dnes večer o ní budou jednat konzervativní premiér David Cameron, liberálnědemokratický vicepremiér Nick Clegg a šéf labouristické opozice Ed Miliband.

S výzvou předvolat Murdocha a jeho spolupracovníky přišel výbor Dolní sněmovny pro kulturu, média a sport, který již v minulých letech NI kritizoval. James Murdoch řídí otcovy operace v Asii a Evropě. NI sdružuje všechny Murdochovy tituly v Británii.

Podle labouristického poslance Toma Watsona se chce výbor při svém zasedání v úterý příští týden zaměřit na skandál kolem odposlouchávání a dalších ilegálních praktik v Murdochových listech v Británii. Kvůli aféře už nechal Murdoch uzavřít nedělník News of the World.

Výbor, kterému předsedá konzervativec John Whittingdale, nemůže svědky přimět, aby do parlamentu přišli. Vzhledem k pobouření veřejnosti, které skandál vyvolal, je ale možné, že Murdoch přistoupí na to, že bude poprvé vypovídat v parlamentu. Brooksová vypovídala před tímto výborem už dvakrát. Odmítla však přijít, když deník The Guardian v roce 2009 znovu otevřel kauzu kolem odposlechů a výbor ji vyšetřoval.

Vláda podpoří opozici proti Murdochovi

Miliband dnes odpoledne oznámil, že ve středu nechá hlasovat o rezoluci, podle níž je „Dolní sněmovna přesvědčena, že je ve veřejném zájmu, aby Rupert Murdoch a (jeho globální společnost) News Corporation stáhli návrh na převzetí BSkyB“. Murdoch již nyní vlastní 39 procent ziskové BSkyB a jejím ovládnutím by zvýšil již tak velký vliv na britskou politiku a podle kritiků ohrozil pluralitu médií v zemi.

Koaliční liberální demokraté uvedli, že nezávaznou rezoluci podpoří a posléze Cameronův mluvčí oznámil, že vláda se připojí také. „Vítáme, že vláda podpoří náš návrh. Rupert Murdoch nyní musí uznat sílu veřejného mínění a vůli všech hlavních stran,“ komentoval rozhodnutí vlády Miliband.

Další parlamentní výbor - pro záležitosti vnitra - dnes vyslýchal policisty, kteří se podíleli na vyšetřování odposlechů od roku 2005. Tehdy celá záležitost vyšla najevo a reportér News of the World (NoW) a soukromý detektiv byli v roce 2007 odsouzeni za odposlechy hlasových schránek členů královské rodiny.

Vydáno pod