Mrtvá zóna kolem Fukušimy se bude rozšiřovat

Tokio – Japonské úřady stále zpřesňují údaje o míře radioaktivity unikající z poškozené jaderné elektrárny Fukušima. Na základě posledních údajů se vláda rozhodla rozšířit evakuační zónu kolem elektrárny o další kilometry. Z míst, která byla dosud označována jako bezpečná, by měly odejít tisíce lidí. Evakuováno bylo zatím 80 000 Japonců. Většina z nich opustila své domovy jen s šaty, které měli na sobě.

Úřady dnes povolily obyvatelům evakuovaného osmitisícového městečka Futaba vrátit se na chvíli do svých domovů pro osobní věci. Nabídku využilo několik desítek lidí. Návštěva ale trvala pouhé dvě hodiny a lidé si mohli odnést jen tolik věcí, které se vešli do jednoho plastového pytle.

„Je to tam jako ve chvíli, kdy zemětřesení udeřilo. Člověk má velmi zvláštní pocit,“ řekla sedmnáctiletá studentka Anna Takanová. Sbalila si prý co nejvíc svršků a pak strávila deset minut na hřbitově u hrobu svých příbuzných. Obyvatelé Futaba dostali příležitost zajet si pro věci od zemětřesení poprvé.

Elektrárnu zničilo zemětřesení a následná přílivová vlna tsunami a dodnes se nepodařilo zastavit únik radioaktivního materiálu. V okruhu do 20 kilometrů od ní panuje zákaz vstupu.

Lidé mají starost zejména o svá zvířata, která na místě museli při zemětřesení nechat. Třiasedmdesátiletá Mihoko Watanabeová dnes v domě nechala vodu a potravu pro svou kočku, která nemohla být evakuována spolu s ní. „Jsem ráda, že je naživu, ale je to velmi smutné, má 23 let,“ řekla.

Po zemětřesení se ocitlo bez střechy nad hlavou mnoho občanů, 100 000 je jich stále v provizorních ubytovnách. Oběti a pohřešovaní se počítají na 25 000.

  • Japonci se navštívili své zamořené domovy zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253415.jpg
  • Domů jen v ochranném obleku zdroj: ČTK/AP http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/26/2535/253413.jpg