Mullen: USA se z Asie nehnou

Peking - Washington a Peking se snaží zmírnit napětí mezi velením armád obou zemí. Vztahy měla urovnat i návštěva předsedy sboru náčelníků štábů armády USA Mikea Mullena. Ten ale k nelibosti Číny potvrdil vojenskou přítomnost Spojených států v Asii a cvičení Američanů v oblasti podložil mezinárodním právem. „Spojené státy jsou v asijsko-pacifické oblasti přítomny již desetiletí. Cvičíme v této části světa se svými spojenci a přáteli již desetiletí a budeme v tom pokračovat,“ prohlásil Mullen.

„Zatímco Spojené státy opakují, že neplánují vměšovat se do sporu v Jihočínském moři, jejich chování naznačuje něco jiného. Přestože s Filipínami a Vietnamem měly v Jihočínském moři manévry již v minulosti, provádět je v této době je extrémně nevhodné,“ prohlásil náčelník čínského generálního štábu Čchen Ping-te.

Čchen Ping-te
Zdroj: ČT24

Američany naopak znervózňuje razantní modernizace čínské armády a vytýkají Pekingu nedostatek transparentnosti ve vojenských plánech. Velkou proměnou prochází zejména čínské námořnictvo, které buduje moderní ponorky a brzy spustí na moře první letadlovou loď. Číňané také vyvíjejí balistickou střelu, která takové plavidlo může potopit. To podle Američanů nemá s mírovým rozvojem nic společného – cílem je změna rozložení sil v oblasti Tichého oceánu.

Čína ale poukazuje na to, že její vojenský rozpočet je stale desetkrát nižší než ten americký. Tvrdí, že nemá zájem dohnat Spojené státy ve vojenské síle. To se ale podle odborníků může stát již za patnáct let, a je proto v zájmu obou zemí i celého světa, aby spolu obě armády spolupracovaly - nikoliv soupeřily.

Reportáž Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Mullen vyslovil přání prohloubit spolupráci s Čínou v bezpečnostní rovině a vyzval také Peking, aby nadále využíval svůj vliv na Pchjongjang s cílem udržet stabilitu v oblasti. Zároveň oznámil, že Spojené státy s cílem vybudovat vzájemnou důvěru a lépe se navzájem poznat uskuteční letos s Čínou společné mise proti námořnímu pirátství v Adenském zálivu a zdravotnická cvičení. Pro příští rok se podle Mullena chystají společná záchranná cvičení.

Čínská armáda
Zdroj: ČT24

Mullen také vyjádřil obavy z toho, že Čína v posledních měsících vede tvrdý spor s Vietnamem o vytyčení hranic a výsostných vod v Jihočínském moři – především o Spratlyho ostrovy v Tonkinském zálivu. „Obávám se, že tyto incidenty se mohou vymknout kontrole… My jsme zde trvale přítomni, my zde máme trvalou odpovědnost. Snažíme se co nejvíce podpořit hledání mírového řešení těchto sporů,“ řekl Mullen.

Vydáno pod