V Indonésii se probudila další sopka, tisíce lidí prchly

Jakarta - Indonéská sopka Lokon začala ve čtvrtek v noci po silném výbuchu chrlit lávu a popel. Její erupční aktivitu sledovali seizmologové několik dní a už dříve vydali pokyn úřadům k preventivní evakuaci stovek obyvatel žijících v jejím bezprostředním okolí. Zatím bylo evakuováno přes čtyři tisíce obyvatel. V oblasti žije asi 28 000 lidí. Jedna žena zemřela při útěku na infarkt. Vulkán v severní části ostrova Sulawesi vyvrhnul sopečný prach s hořícími kameny až do výšky přes 1500 metrů. Vegetace v okruhu 500 metrů od jícnu sopky shořela.

Už v minulých dnech byla nařízena předběžná evakuace pro stovky bezprostředně ohrožených obyvatel z okruhu 3,5 kilometru od sopky.

Okolí sopky nakonec opustilo přes 4400 obyvatel. Hlučná erupce vyburcovala řadu lidí ze spánku; na útěk se pak dali většinou na motocyklech nebo na korbách nákladních aut, která byla připravena pro náhlou nutnost evakuace. Panika nenastala, protože varování mělo dostatečný předstih, upozornil zástupce indonéské vulkanologické služby Kristianto. Do náhradních prostor ve školách, kostelích a dalších bylo umístěno přes 6000 lidí.

Indonéská sopka Lokon
Zdroj: ČTK/AP/AP Photo

Erupce menší intenzity se v Lokonu ozývaly i během dneška. V oblasti ale nebyla zrušena letecká doprava, mezinárodní letiště v provinční metropoli Manado funguje bez omezení.

Indonésie má 129 aktivních sopek, nejvíce na světě. V současnosti je nejaktivnější Merapi v centrální části ostrova Jáva. Od loňského října, kdy znovu ožila, si její aktivita vyžádala už přes 350 lidských životů.

Indonéská sopka Lokon
Zdroj: ČTK/AP/Grace Wakary
Vydáno pod