Šéfka Murdochovy společnosti rezignovala

Londýn - Blízká spolupracovnice australského mediálního magnáta Ruperta Murdocha Rebekah Brooksová odstoupila z funkce generální ředitelky společnosti News International, která zastřešuje britské tituly Murdochova impéria. Její rezignace souvisí se skandálem kolem ilegálních odposlechů pro bulvární list News of the World, jehož vydávání už Murdoch zastavil. Brooksová byla svého času šéfredaktorkou News of the World a později dalšího Murdochova bulváru The Sun. Poté stanula v čele společnosti News International. V úterý má Brooksová – stejně jako Murdoch a jeho syn James - vypovídat před parlamentním výborem, který skandál s odposlechy vyšetřuje. Murdochovo impérium opustil po Brooksové také ředitel společnosti Dow Jones Les Hinton.

Rebekah Brooksová: „Cítím hlubokou odpovědnost za lidi, které jsme zranili, a znovu chci zopakovat, jak moc lituji toho, o čem teď víme, že se dělo… Moje rezignace mi dává svobodu a čas plně spolupracovat se všemi současnými i budoucími vyšetřovacími komisemi.“

Murdoch si nechá všechny noviny

Navzdory ohromnému skandálu nemá Murdoch v úmyslu zbavovat se novinových titulů, které vlastní jeho impérium News Corporation. Spekulace, které se na toto téma v minulých dnech objevily, označil za nesmysly a řekl, že News Corporation se z nynější krize zotaví. Postavil se i za svého syna Jamese, který podle něj zatím neudělal žádnou vážnější chybu.

„Myslím, že jednal co nejrychleji, jak to jen šlo. A to hned od prvního okamžiku,“ řekl Murdoch v rozhovoru, který otiskl ekonomický list The Wall Street Journal. Ten patří rovněž do skupiny News Corporation. Postavení Murdocha mladšího se tak ve firmě nemění a dál bude klíčovým řídícím pracovníkem.

Murdoch napsal omluvu, kterou v podobě vložené přílohy přinesou britské sobotní listy. „Je nám moc líto vážných chyb, které se staly. Hluboce nás mrzí bolest, kterou jsme některým lidem způsobili. Uvědomuji si, že omluvy nestačí,“ stojí v textu podepsaném magnátem. Murdoch slíbil, že brzy přijme další konkrétní opatření.

Komise má vyšetřit „nesprávné jednání“

Přestože je Murdoch přesvědčen, že on i jeho syn skandál zvládají, hodlá ustavit nezávislou komisi, která „vyšetří každé podezření z nesprávného jednání“. Navzdory kritice, která se na News Corporation a její britskou součást News International snesla, ale prý nejsou nynější problémy natolik vážné, aby je Murdochovo mediální impérium neustálo. Součástí News Corp je řada novin v Británii i jiných zemích a rovněž televizní stanice.

K významným akcionářům News Corporation patří saúdský princ Valíd bin Talál. Ten v rozhovoru s britskou stanicí BBC řekl, že za skandál s odposlechy je zodpovědná ředitelka britské součásti koncernu, tedy Rebekah Brooksová. Ta prý nemá jinou možnost než rezignovat. „Je jasné, že musí jít,“ řekl princ. Jeho slova padla na úrodnou půdu, protože Brooksová dnes rezignovala. Valíd bin Talál vlastní investiční společnost Kingdom Holding a ta je podle něj druhým největším akcionářem News Corp.