Norsko: Země fjordů, sobů a rybích palačinek

Oslo – Norsko představuje pro turisty v letních měsících lákavý cíl. Zemi hor, fjordů, vodopádů a jiných přírodních krás se vyplatí projet autem v letních měsících, a to i přes značně drahý benzin. Norsko je atraktivní především pro ty, kteří upřednostňují aktivní dovolenou strávenou na túrách nebo rybařením. Pro ty, kteří navštíví zemi poprvé, se doporučuje zajet na západní pobřeží, pro pokročilé pak severní Norsko či Lofoty.

Nejlepším způsobem, jak se do této severské země dopravit, je vlastním automobilem. „Můžete si zastavit, kde chcete a vychutnat si krásy zdejší krajiny. Člověk je tak svým pánem,“ konstatoval cestovatel Michal Holý ze serveru Norge.cz. Turisté se ale musí připravit vytáhnout peněženky z kapes. Přestože mají Norové vlastní nerostné bohatství, benzin je tu značně předražený.

Přísné jsou rovněž dopravní předpisy. Při překročení rychlosti o pět kilometrů za hodinu, zaplatí hříšníci zhruba 600 norských korun, za jízdu na červenou pak přes pět tisíc korun. „V Norsku je nutné dávat si pozor, říká se, že tu zpomalí každý, ať už se jedná o Němce nebo Dána,“ podotkl Holý. 

Do země se dá dopravit i autobusem nebo letecky – existuje čtrnáctidenní „ticket“, který umožní létat z jednoho letiště na druhé a projet tak všechna významná místa, která jsou v zemi k vidění. Turisté se ale musí připravit na velice proměnlivé počasí. Nejlepší dobu pro cestu na sever Evropy představují měsíce červen, červenec a část srpna. 

Norové jsou navíc velmi otevření lidé. „Hned poradí, poskytnou mapu, když je někdo v nesnázích,“ popisuje Holý. Krom toho jsou seveřané komunikativní a skvěle ovládají cizí jazyky, hlavně angličtinu. Vyplatí se přitom naučit se pár základních norských slov – zdejší obyvatelé to velmi ocení. „Lidé ze střední a východní Evropy jsou pro Nory zajímaví, sami cestují a zkoumají tuto oblast,“ dodal cestovatel. 

Na Vánoce Norové ryby nejedí

Spousta lidí jezdí do Norska za rybolovem. Rybu tu chytí snad každý, ať už z břehu nebo si pronajme loď a vypluje na moře. „Norové jsou zvyklí jít k fjordu a chytit si rybu k večeři,“ konstatoval Holý. Existuje tu šest druhů tresek. Ryby jsou důležitou součástí jídelníčku, vyrábí se z nich karbanátky i palačinky. Na svátky si ale Norové dají překvapivě něco odlišného – jehněčí či vepřová žebírka nebo rýžovou kaši.