Zachránění horníci žalují chilský stát, chtějí tučné odškodné

Santiago - Jedenatřicet z 33 horníků, kteří loni mezi srpnem a říjnem přežili 69 dní v zavaleném dole, žalují chilský stát. Podle agentury AFP kvůli údajnému zanedbání kontrol bezpečnostních podmínek v dole. Jejich advokát Edgardo Reinoso už v pátek na stát podal žalobu, ve které požaduje odškodnění ve výši 540 000 dolarů (téměř 9,4 milionu korun) pro každého z 31 horníků.

„Přišli jsme říct, že nás 31 si přeje, aby byla uznána všechna utrpení, která jsme zakusili my i naše rodiny… Už od prvního dne, kdy nás to zavalilo, jsme mluvili o této žalobě. Podáváme ji kvůli podezření z nedbalosti Národního centra pro geologii a hornictví a majitelů dolu. Nesměřuje proti vládě nebo lidem, kteří nás zachránili,“ prohlásil hornický předák Luis Urzúa. Stěžovatelé obviňují mimo jiné chilské národní centrum pro geologii a hornictví (Sernageomin), že v dole San José na severu Chile údajně neprovedlo kontroly bezpečnosti.

Horníci strávili v hloubce 622 metrů 69 dní. To je nejdelší doba, po kterou lidé uvěznění pod povrchem přežili. Víc než tucet ze zachráněných horníků už prý není schopno pracovat a chtěli by jít do předčasného důchodu. Zpět do dolu se vrátil pouze jeden. Chilský prezident Sebastián Pinera by měl ještě tento měsíc rozhodnout, zda bude čtrnácti mužům přiznána penze, která by dělala měsíčně 200 000 pesos (asi 7 200 korun).

Zachránění horníci žalují stát (zdroj: ČT24)
Vydáno pod