Jak si Moskva představuje protiraketový štít?

Moskva - Rusko chce záruky, že protiraketová obrana NATO v Evropě neoslabí jeho jaderný arzenál. Obává se, že systém plánovaný americkým prezidentem Barackem Obamou může po roce 2015 ohrozit jeho bezpečnost. Ruský prezident Dmitrij Medvěděv o tom bude s Obamou jednat na nadcházejícím summitu G8 ve francouzském Deauville.

Před jednáním s Barackem Obamou na summitu G-8 prezident Medvěděv chrastí zbraněmi. Bez společné protiraketové obrany se Evropa podle něj vrátí na počátek 80. let, kdy ji držely v šachu jaderné velmoci. 

Moskva se na spolupráci na protiraketové obraně dohodla s NATO loni v Lisabonu. Teď je dotčená, že se nic neděje. „Toho času jsou představy velice odlišné,“ říká český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.  

Reportáž Barbory Šámalové (zdroj: ČT24)

Zatímco Brusel mluví jen o výměně informací, Moskva navrhuje sektorový systém. Chránila by Polsko a Pobaltí, aliance zbytek. NATO je ale k takovému návrhu chladné. 

Rusko nabízelo služby radaru v ázerbajdžánské Gabale už Bushově vládě a myšlenky na využití v evropské protiraketové obraně se nevzdává ani teď. „Je starý, ale výborně slyší všechno, co nikdo z NATO kromě Turecka. Rusko už teď dobře zná hrozby, které mohou Českou republiku i další státy čekat za 5, 10 let,“ tvrdí Vladimir Orlov z Centra politických studií Ruska.

Vydáno pod