Japonsko ohrožuje další obří tajfun

Tokio – Pobřeží japonského souostroví znovu ohrožují mohutné poryvy větru. K pobřeží se blíží tajfun Ma-on, jehož předběžný popis tamním obyvatelům příliš klidu nepřidává. Výskyt tajfunů zde oproti jiným oblastem není ojedinělý, podle meteorologů však jde tentokrát o silnou bouři o rozloze, jakou má celé Japonsko. Kvůli počasí už tamní úřady zrušily na 40 letů. V pohotovosti jsou i pracovníci poškozené jaderné elektrárny Fukušima.

Příchod tajfunu je napjatě očekáván zejména kvůli fukušimským reaktorům, které v březnu poškodilo zemětřesení a následná vlna tsunami. Nad třetím z nich nyní narychlo staví provizorní střechu, aby do něj nenapršela voda, která by se mohla kontaminovat. Náladu před dalším možným ohrožením se snaží pozvednout japonský premiér, který o víkendu navštívil Fukušimu. „Byl jsem informován o pokroku, kterého den ode dne dosahujeme, a byl jsem ujištěn, že celá operace běží podle plánu,“ sdělil.

Tajfun, který se k Japonsku blíží rychlostí 25 km/h, by měl během dneška zasáhnout jižní část souostroví, zítra pak podle meteorologů dorazí nad Tokio. Doprovázejí ho větry o rychlosti 160 km/h, jež mohou vzedmout vlny Tichého oceánu až do výše 12 metrů.

Tajfun Ma-on míří k jihu Japonska (zdroj: ČT24)
Vydáno pod