Slovensko se chce do konce roku zbavit tanků

Bratislava – Slovenská armáda plánuje do konce roku vyřadit ze své výzbroje tanky. Ministerstvo obrany tento krok zdůvodňuje tím, že tankové vojsko nepovažuje za užitečné, tradiční vedení války s tanky navíc neodpovídá scénáři možného ohrožení členské země NATO. Armáda kromě toho musí šetřit.

Modernizované tanky typu T-72 se Slovensko po jejich vyřazení patrně pokusí prodat, případně je stát nabídne jako exponáty do muzea nebo stroje sešrotuje. Ministerstvu obrany se již letos podařilo prodat 37 tanků, které vojsko už nepoužívalo. V útvarech na severu a východě země zbývají poslední tři desítky kusů této těžké bojové techniky. Nedávno zveřejněný dokument o rozvoji české armády naopak předpokládá zachování praporu tanků.

Kvůli šetření, které se dotkne i velících struktur, ministerstvo obrany zvažovalo i odstavení nadzvukových letadel, což se nakonec nestane. Definitivní podobu slovenských ozbrojených sil má určit připravovaná koncepce o směřování armády. Slovenská armáda kvůli krácení rozpočtu nemá dostatek peněz na obnovu techniky. Z dřívějších informací vyplývá, že až 70 procent její pozemní techniky je za hranicí životnosti. Kvůli úsporným opatřením vlády armáda čítající asi 14 000 vojáků dostala loni i letos méně peněz než v předchozím období. Bratislava přitom dlouhodobě neplní svůj závazek vůči Severoatlantické alianci vynakládat na obranu dvě procenta hrubého domácího produktu.

Reportáž Olgy Bakové (zdroj: ČT24)