Vědci objevili čtvrtý měsíc Pluta

Washington - Američtí astronomové našli s pomocí Hubbleova vesmírného dalekohledu čtvrtý měsíc Pluta. Těleso s označením P4 obíhá kolem Pluta podobně jako už dříve objevené oběžnice Charon, Nix a Hydra. Pozorování mělo podpořit cestu sondy NASA New Horizons, která se má k Plutu a jeho měsícům přiblížit v roce 2015. Samotné Pluto bylo vyřazeno z kategorie planet v roce 2006 na astronomickém kongresu v Praze. Nyní se řadí mezi plutoidy, tedy trpasličí planety, které obíhají Slunce za dráhou Neptuna.

Vědci původně s pomocí vesmírného dalekohledu pátrali po případných prstencích kolem Pluta, které se nachází na okraji naší sluneční soustavy. Narazili však na P4, které měří v průměru 13 až 34 kilometrů (přibližně velikost města), a je tak nejmenším ze čtveřice známých měsíců Pluta. Ten největší, Charon, měří kolem 1040 kilometrů a američtí astronomové ho objevili už v roce 1978. Nix a Hydra, které měří mezi zhruba 30 a 110 kilometry, byly objeveny rovněž díky Hubbleovu dalekohledu v roce 2005. 

Mark Showalter z kalifornského SETI Institute:

Vědci se domnívají, že všechny čtyři měsíce Pluta se utvořily, když se Pluto srazilo s jiným velkým tělesem v počátcích existence naší sluneční soustavy. Podobně zřejmě vznikl i náš Měsíc.