Noční vysílání budoucnosti: Znovu hymna a monoskop

Londýn - Šéfové britské televizní stanice BBC údajně zvažují možnost, že opět opráší noční vysílání starého dobrého monoskopu. Jde o součást opatření, které má ušetřit 1,3 miliardy liber. Monoskop Test card F se poprvé na obrazovkách objevil v roce 1967 a stal se jednou z ikon poválečné Británie.

Šetřit se ale zřejmě bude i jinak: televize omezí vysílání drahých amerických pořadů a chystá se opakovat starší seriály. Škrtat se bude i ve vysílání sportovních přenosů včetně formule 1. Stanice BBC 1 a BBC 2 by mohly v jednu hodinu po půlnoci také na několik hodin přerušit vysílání – a právě tehdy by mohl přijít ke slovu osvědčený monoskop. Podle deníku Daily Telegraph by to fakticky znamenalo návrat do konce 90. let, kdy oba kanály zahájily 24hodinové vysílání.

Klasickému monoskopu BBC dominuje vedle obligátních barevných prvků snímek osmileté Carole Herseeové s klaunem Bubblesem, jak na tabuli hraje piškvorky. Herseeová je dcerou jednoho z techniků BBC. Na obrazovce díky monoskopu strávila celkem 70 tisíc hodin, tedy prakticky osm let v kuse, což je světový unikát.