Sálih odmítá další ústupky, v bojích desítky mrtvých

Saná - V jemenské metropoli Saná se po krátkém nočním příměří znovu rozhořely boje mezi silami loajálními prezidentu Alímu Abdalláhu Sálihovi a ozbrojenci vůdce nejmocnějšího jemenského kmenového svazu Hašídů, který se přidal k opozici. Od pondělka si už nepokoje vyžádaly 44 mrtvých a země je údajně na pokraji občanské války. Prezident Sálih odmítá jakékoliv další ústupky. Vyzval zprostředkovatele k smířlivým krokům a prohlásil, že po svém odstoupení neopustí Jemen, ale stane se součástí opozice.

Sálih vyjádřil naději, že se Jemen nestane zkrachovalým státem, „dalším Somálskem“, ani útočištěm pro al-Káidu. „Násilí bude zastaveno a hospodářství obnoveno,“ řekl. Prohlásil, že nebude přijímat příkazy od cizích mocností, vyjádřil ale připravenost podepsat dohodu o předání moci v rámci dialogu. Krizi v Jemenu označil za vnitřní záležitost, která nemá být přednesena v Radě bezpečnosti OSN.

Od začátků protestů v zemi podle něj domácí odnož teroristické organizace al-Káida vystupňovala útoky v zemi. Jemen ale nadále koordinuje boj proti al-Káidě se Spojenými státy, ujistil Sálih.

V Jemenu se schyluje k občanské válce (zdroj: ČT24)

Boje vládních sil s ozbrojenci šajcha Sádika Ahmara vypukly v pondělí kolem šajchovy rezidence a postupně se rozšířily po čtvrti Hasaba, kde jsou vládní budovy. Šajchovi bojovníci údajně dostali pod kontrolu oblast kolem ministerstev průmyslu a hospodářství a obklíčili hlavní kanceláře vládní strany Všeobecný lidový kongres (GPC).

Podle agentur odvolávajících se na svědky obsadili Ahmarovi bojovníci sídlo státní tiskové agentury SABA a národní letecké společnosti Yemenia a snaží se obsadit budovu ministerstva vnitra. Boje přinutily úřady zavřít letiště v Saná a odklonit lety na jih země do Adenu. „Byla to provokace s cílem zatáhnout nás do občanské války, je to ale omezeno na Ahmarovy syny. Oni jsou odpovědní za prolévání krve nevinných civilistů. Až do této chvíle útočí na ministerstvo vnitra. My ale nechceme rozšiřovat konfrontaci,“ řekl prezident.

Tisíce lidí znovu vyšly do ulic metropole Saná. Tentokrát hlavním mottem ale nebylo odstoupení prezidenta Sáliha, ale ukončení bojů mezi vládními vojáky a ozbrojenci. Nadále chtějí svrhnout vládu, ale hrozba vypuknutí občanské války je příliš velkou cenou.

Sálih v neděli už potřetí odmítl podepsat dohodu o předání moci výměnou za beztrestnost. Tu vypracovaly a zprostředkovávaly arabské státy v Perském zálivu ve snaze pokojně vyřešit politickou krizi v Jemenu. Dohodu podepsali zástupci opozice a vládní strany. Sálih své rozhodnutí odůvodnil tím, že nebude přijímat příkazy od cizích mocností. Jeho odstoupení je hlavním, kategorickým požadavkem jemenské opozice.