Organizace žádají pomoc pro hladovějící Afriku

Praha – Kritickou situací na východě Afriky, kde panuje sucho a hlad, se snaží řešit nejen světové organizace, ale i humanitární centra po celém světě - u nás organizace ADRA a centrum OSN v Česku. Pomoc potřebuje minimálně 12 milionů lidí - hlavně v Somálsku, Etiopii, Džibudsku a Ugandě. ADRA tam buduje studny a rozváží vodu. Český stát již vyčlenil pět milionů korun pro země Afrického rohu. Peníze půjdou přes aktivity OSN v regionu. Sbírky organizují také Člověk v tísni či Charita ČR. Například organizace Člověk v tísni ke konci minulého týdne uvedla, že lidé na její účet zaslali milion korun. OSN dnes navíc zahájila dodávky Somálsku přes letecký most do Mogadiša.

Podle OSN stoupne za jediný měsíc počet Keňanů, kteří potřebují humanitární pomoc, až na 3,5 milionů. Země bojuje s nejhorším suchem za posledních 60 let. Potravin je nedostatek a do Keni navíc, taky kvůli hladomoru, utíkají tisíce Somálců. Situace na hranicích je kritická – uprchlické tábory jsou přeplněné a déšť je podle předpovědí v nedohlednu.

Organizace spojených národů (OSN) dnes opětovně vyzvaly lidi k pomoci východoafrickým zemím. Na sbírkové konto ADRY přišlo dosud 250 000 korun, což je málo, řekl Jan Bárta z ADRY.

Lidi mohou přispět na účet 40284028/0300 nebo zaslat dárcovskou zprávu ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777. Přes OSN je možné darovat peníze na sbírkový účet UNICEF 11771177/0300 variabilní symbol 800 nebo odesláním dárcovské zprávy ve tvaru DMS UNICEF na číslo 87777.

Hlad v Africe
Zdroj: AP Photo/Farah Abdi Warsameh

Bárta také uvedl, že ADRA se v postižených zemích především snaží o to, aby lidé neodcházeli z domovů, protože situace uprchlíků v provizorních táborech je tíživá. „Důležité je proto budování studní, doprava vody cisternami, nepotravinová pomoc,“ řekl Bárta. Například vyhloubení jedné studny přijde v přepočtu na 285 000 korun, vodu z ní pak ale mohou čerpat lidi z 1 200 domácností a jejich dobytek. ADRA, která má pobočky nejen v ČR, ale i v jiných zemích, dosud v mezinárodním měřítku vyčlenila na různé projekty celkem šest milionů dolarů (100 milionů korun), přiblížil Bárta.

Sucho, které v současnosti sužuje východní část kontinentu, je nejhorší za posledních 60 let. V ohrožení je 12 milionů lidí, islámští radikálové v Somálsku minulý týden tvrzení o hladomoru označili za propagandu. Na řešení krize bude podle odhadů expertů třeba 300 milionů dolarů v následujících dvou měsících a 1,6 miliardy dolarů (27,2 miliardy korun) v příštích 12 měsících.

Africký hladomor, globální problém

ČT24 připravila speciální pořad věnovaný prvnímu hladomoru 21. století, který sužuje východ Afriky. Pro diváky jsou připraveny reportáže z místa, názory odborníků i odhady možného budoucího výskytu hladomoru nejen v Africe. Na ČT24 ve 20:00.

OSN zahájila dodávky pro podvyživené děti přes letecký most do Mogadiša

Světový program OSN pro výživu zahájil dnes letecké dodávky humanitární pomoci obětem sucha. První dodávka do Mogadiša obsahuje 14 tun potravin, které by měly vystačit pro pět až deset tisíc dětí po dobu jednoho měsíce.

Letadla vzlétla z keňského Nairobi, zahájení leteckého mostu ale provázely obstrukce na straně keňských úřadů. Předseda somálské přechodné vlády Abdiweli Mohamed Ali prohlásil, že vláda hodlá s OSN úzce spolupracovat, aby se potraviny dostaly tam, kde jsou nejpotřebnější. 

Krize na východě Afriky, zejména v Somálsku, nabyla podle dnešních prohlášení eurokomisařky pro mezinárodní spolupráci a humanitární pomoc Kristaliny Georgievové nebývalých rozměrů. Jenom v keňském Dadaabu je přes 400 tisíc lidí v uprchlických táborech určených pro 90 tisíc osob. Do Etiopie a Keni denně prchá za potravou a bezpečností přes 3 000 Somálců. Sucho a hladomor ohrožují kolem 11 milionů obyvatel východní Afriky; v regionu se pohybuje na 800 tisíc uprchlíků a 1,5 milionu vnitřně vysídlených osob, které jsou odkázány na humanitární pomoc.

Hladomor v Somálsku
Zdroj: ČTK/AP/Farah Abdi Warsame