Soul spláchla nejhorší povodeň za 100 let

Soul - Jihokorejský Soul a okolí zasáhly nejhorší záplavy za posledních 100 let. Úřady vědí o 53 mrtvých nebo pohřešovaných. Do záchranných operací se už zapojila armáda a policie. V oblasti kolem metropole Soulu už od úterka napršelo víc než půl metru vody a úřady odhadují, že škody způsobené záplavami půjdou do stovek milionů dolarů.

V hlavním městě voda zatopila níž položené oblasti, přerušila vlakovou dopravu, způsobila výpadky proudu. Venkov i předměstí Soulu hlásí rozsáhlé sesuvy podmáčené půdy a zaplavené stovky domů. „Těch zničených domů je opravdu hodně. I já jsem o svůj přišel. A umírají lidé, přišlo to hrozně rychle. Jsme zoufalí. Neumím si představit, jak se z toho dostaneme,“ říká obyvatel předměstí Soulu Jung Gap-gyun.

I 100 kilometrů východně od Soulu se v důsledku dešťů uvolnila půda, zavalila několik budov včetně asi tří hotelů a pohřbila 13 lidí. V hotelích zasažených sesuvem bylo v době neštěstí ubytováno asi 40 lidí, většinou vysokoškolských studentů. 

Soul sužují povodně (zdroj: ČT24)

Vláda poslala do postižených oblastí armádu. Odklízí trosky a pomáhá pátrat po pohřešovaných. „Na několik míst, kde došlo k sesuvům, jsme poslali vojáky a těžkou techniku. I tady bude obtížné všechno vyčistit, protože velké území zavalila půda a písek,“ uvedl Jung Young-hwan z jihokorejské armády. 

Jižní Korea podobně masivní záplavy nepamatuje od roku 1907. Ve srovnání s loňským červencem tady letos napršelo o 60 procent víc srážek a meteorologové varují, že déšť ještě několik dní vydrží. 

Nepříznivé počasí sužuje také Filipíny. Tropická bouře Nock-Ten tu od úterý zabila už nejméně 25 lidí a dalších 31 se pohřešuje.