Za nehodu u Smolensku mohou hlavně chyby Poláků

Varšava – Už zítra má polský zvláštní vyšetřovací tým zveřejnit závěrečnou zprávu k tragické letecké nehodě u Smolensku, při které loni v dubnu zahynulo 96 lidí, včetně polského prezidenta Lecha Kaczyńského. Podle listu Gazeta Wyborcza sice závěry komise jasného viníka neurčují, nicméně zpráva vypočítává chyby, které nehodu zavinily. Podle listu z nich jasně vyplývá, že hlavní vinu nese polská strana.

Komise tvrdí, že polská posádka vládního stroje Tu-154M měla málo zkušeností a nebyla dostatečně vycvičena. K nehodě také přispělo to, že piloti nedodrželi předepsané postupy, zpráva rovněž konstatuje, že piloti byli pod tlakem posádky, kterou tvořili nejvyšší představitelé polského státu.    

Ruští vyšetřovatelé ve vlastní zprávě představené ruským Mezistátním leteckým výborem (MAK) již dříve uvedli, že za nehodu mohou chyby polské posádky, která byla vystavena psychickému nátlaku nadřízených. Pochybení na ruské straně tehdy vyšetřovatelé odmítli. Dokument vypracovaný pod vedením ministra vnitra Jerzyho Millera má prý ukázat také to, že i Rusové na smolenském letišti pracovali pod tlakem. Miller v minulosti několikrát zopakoval, že v ní nepadnou žádná jména osob, které by mohly nést za tragédii odpovědnost. Rolí komise podle něj není někoho obvinit, ale nehodu vyjasnit a zveřejnit fakta.

Polští vyšetřovatelé v souvislosti s vyšetřováním uskutečnili tři testovací lety dalšího vládního stroje Tu-154, aby si vyjasnili, co se těsně před pádem odehrálo. Těmito lety také chtěli zjistit, zda měli piloti možnost prezidentský speciál v poslední chvíli přistávacího manévru zvednout.

Víc než 300stránkový dokument má čtyři části. V první je popsán samotný let – zde jsou informace o cestujících, posádce, meteorologické údaje z daného dne. V druhé a třetí části pak zpráva uvádí jednotlivé příčiny nehody, v závěrečné části pak komise shrnuje doporučení do budoucnosti. 

Celou zprávu zítra komise v deset hodin dopoledne přednese zástupcům polské vlády i rodinám 96 obětí, které u Smolensku zahynuly. Ve stejnou chvíli, kdy komise zahájí prezentaci zprávy, se dokument objeví i na internetu. Text je kromě polštiny přeložen i do ruštiny a angličtiny.

Vydáno pod