Vyhladovělé a vyprahlé Somálsko decimují i ozbrojené střety

Mogadišo – V somálském Mogadišu se rozhořely prudké boje mezi vládními jednotkami a islamistickými povstalci z hnutí Šabáb. Nejméně čtyři lidé zemřeli. Armáda s podporou vojáků Africké unie zaútočila na rebely v době, kdy OSN začala do somálské metropole letecky dopravovat první humanitární pomoc. Mírovým jednotkám Africké unie (AMISOM) se podařilo získat několik pozic Šabábu. Ozbrojenci z tohoto hnutí údajně brání somálským mužům přidat se k desetitisícům lidí, kteří z vyprahlých jižních a centrálních oblastí ovládaných radikály utíkají před suchem a hladem. Šabáb v Mogadišu ovládá necelou polovinu města; přístav a letiště ale drží provládní síly.

Sucho, které sužuje země východní Afriky, je podle některých humanitárních organizací nejhorší za posledních 60 let a OSN před týdnem označila dva jihosomálské regiony za oblasti hladomoru. Katastrofální hlad ale kromě životů milionů lidí ohrožuje i pozice Šabábu. Hnutí, které se hlásí k teroristické síti al-Káida, ovládá jih a velkou část centrálního území. Nyní se však islamisté obávají, že pohroma vypudí obyvatele, od nichž vybírají daně a které povolávají do služby ve zbrani.

Podle agentur však existují náznaky, že velitelé Šabábu se v otázce zahraniční pomoci neshodují. Někteří pomoc Západu vítají, jiní odmítají, protože bojují proti západní ideologii. Podle somálské vlády asi pět desítek bojovníků Šabábu v posledních týdnech dezertovalo a přidalo se k vládním silám.

Reportáž Jana Moláčka (zdroj: ČT24)

Za podpory tanků dnes vojáci AMISOM zaútočili na trh Bakara, který je jedním z hlavních opěrných bodů islamistů v Mogadišu, a na čtvrť Bondhere. Jednotky AMISOM o síle devíti tisíc vojáků z Ugandy a Burundi působí v Mogadišu od roku 2007 jako podpora slabé přechodné vlády. Od února výrazně postoupily a nyní mají pod kontrolou asi polovinu metropole. Dnešní operace následovala po první dodávce pomoci pro hladovějící somálské obyvatelstvo přes letecký most z Keni.

Letadlo Světového programu pro výživu (WFP) přistálo ve středu v Mogadišu s deseti tunami arašídové pomazánky, další dodávky by měly následovat. Podle představitelů AMISOM ale humanitární skupiny musí udělat víc. Například v mogadišském táboře prý nepůsobí žádná humanitární organizace a zesláblí lidé se nemají jak dostat k pomoci.